- Mar 26, 2008
- 2,294
- 364
- 83
Ciasto marchewkowe z jabłkami
310g mąki pszennej
5 średnich marchewek (ok. 260 g waga po obraniu)
1 szklanka orzechów włoskich (ok. 120 g) plus kilka do przybrania
170 g karmelu jabłkowego* ( można zastąpić uprażonymi startymi jabłkami albo powidłami)
170 g oleju roślinnego (ok. 200 ml)
4 jajka
100 g jasnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego kardamonu (zastąpiłam cynamonem)
0,5 łyżeczki soli
Krem z serka jogurtowego
100 g masła orzechowgo
450 g naturalnego labneh*
2-4 łyżki karmelu jabłkowego lub cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
Piekarnik rozgrzać do 170-180 st. C . Formę o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i posypać mąką.
Obraną marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, orzechy posiekać. Karmel wymieszać z olejem, jajkami i cukrem do powstania jednolitej masy. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki ( bez orzechów) i połączyć z masą jajeczną. Na końcu dodać marchewkę i orzechy, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy i piec przez 35-40 minut ( do tzw.suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu zdjąć formę.
Masło orzechowe utrzeć z serkiem i pozostałymi składnikami. Krem schłodzić w lodówce.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części i przełożyć kremem. Kremem posmarować też wierzch i boki ciasta, posypać orzechami i schłodzić przed krojeniem.
*labneh (porcja na ok. 500g serka)
1 l gęstego greckiego jogurtu naturalnego
szczypta soli
Jogurt wymieszać z solą i przełożyć na sito wyłożone gazą. Wstawić do lodówki na noc.
Gotowy serek zamknięty w szczelnym pojemniku można przechowywać w lodówce do tygodnia.
*karmel jabłkowy
5 l niesłodzonego soku jabłkowego
Sok doprowadzić do wrzenia i gotować przez 90-150 minut, aż zmniejszy objętość pięciokrotnie (u mnie trwało to zdecydowanie dłużej). Sprawdzić gęstość karmelu, wlewając kroplę karmelu na zmrożony talerzyk. Kiedy karmel nabierze właściwej konsystencji przełożyć do wyparzonych słoików.
Przepis z książki Dominiki Wójciak "Warzywo"
310g mąki pszennej
5 średnich marchewek (ok. 260 g waga po obraniu)
1 szklanka orzechów włoskich (ok. 120 g) plus kilka do przybrania
170 g karmelu jabłkowego* ( można zastąpić uprażonymi startymi jabłkami albo powidłami)
170 g oleju roślinnego (ok. 200 ml)
4 jajka
100 g jasnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego kardamonu (zastąpiłam cynamonem)
0,5 łyżeczki soli
Krem z serka jogurtowego
100 g masła orzechowgo
450 g naturalnego labneh*
2-4 łyżki karmelu jabłkowego lub cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
Piekarnik rozgrzać do 170-180 st. C . Formę o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i posypać mąką.
Obraną marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, orzechy posiekać. Karmel wymieszać z olejem, jajkami i cukrem do powstania jednolitej masy. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki ( bez orzechów) i połączyć z masą jajeczną. Na końcu dodać marchewkę i orzechy, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy i piec przez 35-40 minut ( do tzw.suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu zdjąć formę.
Masło orzechowe utrzeć z serkiem i pozostałymi składnikami. Krem schłodzić w lodówce.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części i przełożyć kremem. Kremem posmarować też wierzch i boki ciasta, posypać orzechami i schłodzić przed krojeniem.
*labneh (porcja na ok. 500g serka)
1 l gęstego greckiego jogurtu naturalnego
szczypta soli
Jogurt wymieszać z solą i przełożyć na sito wyłożone gazą. Wstawić do lodówki na noc.
Gotowy serek zamknięty w szczelnym pojemniku można przechowywać w lodówce do tygodnia.
*karmel jabłkowy
5 l niesłodzonego soku jabłkowego
Sok doprowadzić do wrzenia i gotować przez 90-150 minut, aż zmniejszy objętość pięciokrotnie (u mnie trwało to zdecydowanie dłużej). Sprawdzić gęstość karmelu, wlewając kroplę karmelu na zmrożony talerzyk. Kiedy karmel nabierze właściwej konsystencji przełożyć do wyparzonych słoików.
Przepis z książki Dominiki Wójciak "Warzywo"
Ostatnią edycję dokonał moderator: