Ciasto na uszka*

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
No to poddaje sie calkowicie.
Z ciastem znowu jest cos nie tak, choc kurczy mi sie mniej troszke mniej
icon_rolleyes.gif
, niz przedtem,
ale to z pewnoscia nie jest ciasto, ktore pamietam z pierwszych podejsc.
Uszka beda kupne. Nie mam zamiaru i czasu bawic sie z uszkami przez 3 dni
baa.gif
 

jacobs

Member
Wrz 26, 2010
18
0
0
a ja robie tak:
Ok. 1 kg mąki. Jest najważniejszym składnikiem, powinna pochodzić z dobrego młyna i dobrej pszenicy, typ 450.
150 ml mleka
200 ml wody
2 łyżki sklarowanego masła

Sposób przygotowania:
Mąki przesiać przez sito. Do miski wsypać 900g mąki i szczyptę soli - reszta mąki będzie potrzebna do posypania stolicy i pierogów. Wlać 150 ml gorącego mleka i zamieszać. Zostawić na 5 minut. Dolać ok 200 ml ciepłej wody i szybko wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i jednolite. Po wyrobieniu (ok. 5 minut) dodać 2 łyżki sklarowanego masła i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przed wałkowaniem powinno odpocząć ok. 20 minut. Dowolnie nadziewać i gotować
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Zrobiłam wyszły mi takie :
S5025936.JPG

Od dwóch dni leżakują sobie zamrożone . Nie wyszło mi aż tyle z jednej porcji co Wam . Bardzo cienkie zaczeły rozmiękac od farszu i musiałam robić grubsze
A jak smakują ? To się dopiero okaże
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • S5025936.JPG
    S5025936.JPG
    359.8 KB · Wyświetleń: 3

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Zrobiłam wczoraj dla mamy
icon_lol.gif

Z porcji wyszło mi dokładnie 187 uszek, mam nadzieję, ze nie wałkowałam za cienko i nie rozpadną się w gotowaniu.
To ciasto jest rewelacyjne, bardzo elastyczne, fantastycznie się wałkuje
icon_razz.gif

Mogłabym wręcz powiedzieć że robienie uszek sprawiło mi przyjemność
icon_mrgreen.gif

Jutro powtórka, uszka dla teściowej, ciekawe czy też tak fajnie będzie się robić
icon_mrgreen.gif
gruebel_2.gif

Polecam bez żadnych wątpliwości.

Zdjęcie postaram się wstawić później.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Bardzo przyjemne ciasto (to z przepisu na stronie pierwszej) .
Plastyczne w obróbce, nie schnie mimo długiego lepienia,
ulepiłam 342 uszka, smaczne są i nie tracą formy po ugotowaniu.
Dziękuję bardzo!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,962
113
Ja wczoraj udziergałam 320. Ciasto jeszcze lepsze, jak odpocznie w chłodzie.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Moje tegoroczne. Czekają w zamrażarce na Wigilię.
lecker.gif


uszka_12bis.jpg
 

Załączniki

  • uszka_12bis.jpg
    uszka_12bis.jpg
    80.4 KB · Wyświetleń: 3

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Ciasto wyszło mi mocno kleiste po dodaniu do niego żółtka.

edit - po dodaniu jeszcze trochę mąki udało się uzyskać jako taki balans, tylko lekko kleiste jest ciasto. Chłodzi się, zobaczymy co później.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Shinju, jak robiłam pierwszy raz to też nie mogłam sobie dać rady z kleistością. I nawet przez jakis czas wróciłam do dawnego przepisu ze Staropolskiej Kuchni...
Konieczne jest długie chłodzenie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,962
113
Hazo, radełko i kwadraty widzę. Ładne. Moje wycinane literatką.
Z tym żółtkiem to prawda, mnie sie tez kleiło, ale maszyna dała radę, nic nie dosypywałam mąki. Wrobiło się.
Shinju, juz masz odpowiedź. Sorry, dopiero wróciłam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Znaczy się dzisiaj ciasto, jutro farsz?

Ja zrobiłam uszka i jak farsz mi się skończył to resztę zamroziłam. Po świętach zrobię z niego coś.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Buka @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381433Hazo, radełko i kwadraty widzę.
Buka niezupełnie radełko. To takie ustrojstwo jak na tym zdjęciu:

PC090588m.jpg

Kiedyś też wycinałam kółka, bo nie udawało mi się wyciąć kwadracików. Zawsze bardziej przypominały prostokąty lub romby, a wtedy źle się skleja. Jak kupiłam to narzędzie, to ustawiam na 4x4 cm i się męczę z tymi maluchami.
oczko.gif


Iva, mnie się wydaje, ze skoro Bajaderka pisze, że trzeba schłodzić przez godzinę lub dłużej, to można też zostawić na noc. Ja zawsze muszę zostawiac to ciasto dłużej w lodówce niż godzina.
 

Załączniki

  • PC090588m.jpg
    PC090588m.jpg
    40.2 KB · Wyświetleń: 3

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
hazo @ 22 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382151Buka niezupełnie radełko. To takie ustrojstwo jak na tym zdjęciu:

Kiedyś też wycinałam kółka, bo nie udawało mi się wyciąć kwadracików. Zawsze bardziej przypominały prostokąty lub romby, a wtedy źle się skleja. Jak kupiłam to narzędzie, to ustawiam na 4x4 cm i się męczę z tymi maluchami.
oczko.gif
Super urządzenie:) Ja wycinałam kółka właśnie ze względu na to, że kwadraty nierówne wychodzą mi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: