Ciasto "Smaczek"

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Szukałam na Cinie, ale nie znalazłam więc wpisuję
icon_smile.gif


Przepis znalazłam u Evenki, na jej blogu www.arabeskawaniliowa.blogspot.com. Zrobiłam je, jest bardzo smaczne
icon_smile.gif


Podaję na Evenką:

Ciasto:
- 40 dag mąki
- 25 dag cukru pudru
- 8 jaj
- 1 margaryna lub masło
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag wiórków kokosowych
- 10 dag mielonych orzechów
- 10 dag maku
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki śmietany


Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , dodawać po jednym żółtku. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia , a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na 4 części: do jednej dodać 1 łyżkę śmietany i wiórki kokosowe , do drugiej 1 łyżkę śmietany i orzechy , do trzeciej 1 łyżkę śmietany i mak , a do czwartej kakao i też 1 łyżkę śmietany.
Z każdej części ciasta upiec oddzielne placki , w blaszce wyłożonej pergaminem (moja miała wymiary 23 x 33 cm).
Czas pieczenia: ok. 20 minut.
Temperatura pieczenia: 180 st.C.


Krem:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- aromat waniliowy lub śmietankowy


Pół szklanki mleka rozmieszać z mąkami , wlać na gotujące się pozostałe mleko i mieszając poczekać , aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia , wymieszać z żółtkami i ostudzić do temp. pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę , dodawać stopniowo ostudzony budyń i aromat.

Masa jabłkowa:
- 1 kg kwaśnych jabłek (4 średnie jabłka)
- 10 łyżek cukru
- 6 łyżek wody
- 2 galaretki - dałam pomarańczowe, tak jak Evenka

Jabłka obrać , zetrzeć na tarce , dodać cukier , wodę i rozgotować na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia , wsypać galaretki , wymieszać i ostudzić.

Placki przekładać w dowolnej kolejności: placek + 1/2 kremu + placek + masa jabłkowa + placek + 1/2 kremu + placek. Całość można oblać polewą. Ja zawsze i do wszystkiego robię polewę Cinki - jest bezkonkurencyjna
icon_mrgreen.gif


Moje ciacho wyglądało tak:

smaczek.jpg
 

Załączniki

  • smaczek.jpg
    smaczek.jpg
    154.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
pracochłonne - to fakt, ale warto
lecker.gif

Evenka pisze na swoim blogu (w komentarzach), że ciasta można upiec dzień wcześniej
icon_smile.gif