Ciasto "Żonkil"

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Agata,ładne takie diabelskie ciut te kolory
icon_mrgreen.gif
 

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
agatko, przepekne ciasto , tylko to już chyba nie "żonkil" raczej jakiegoś "bratka" te kolory na myśl mi przywodzą. Ale wygląda cudnie
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Margot @ 24 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=849289Agata,ładne takie diabelskie ciut te kolory
icon_mrgreen.gif
Obiecuję, że nic kolorami nie kręciłam
rofl.gif



e_iskierko, od przedwczoraj się zastanawiam, który kwiatek dopasować i tez jedynie bratek mi do głowy przychodzi
icon_mrgreen.gif



mcdulko, trochę
icon_mrgreen.gif
ale jak widać przesadziłam i teraz piekąc dodałabym 2 łyżeczki, żeby tylko trochę kolor podkręcić. Z wsiowych jaj piekłam, więc żółtka było dość ciemne. No i kakao trochę mniej (mnie się wydawało, że po wymieszaniu z mąką to to ciemne być musi w stanie sypkim
dump.gif
icon_mrgreen.gif
).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Agatko, piękne kolory! Bratek Ci wyszedł, jak nic!
icon_smile.gif


DSC_0677.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0677.JPG
    DSC_0677.JPG
    39.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tez skusilam sie na to ciasto, ale niestety zolte ciasto mi nie wyszlo.
Zrobil sie zakalec. - Robilam wszystko zgodnie z przepisem.
Biale wyszlo dosc ladne, luzne i puszyste, ale przyznam bez bicia, ze mi nie podeszlo.
Jakies takie gabczaste - zupelnie nie moj smak.

Przykro mi, ze "musze" wstawic negatywny komentarz, ale nie bede "sciemniac"
icon_wink.gif


Tutaj dowod, ze zrobione

PICT0048.JPG
 

Załączniki

  • PICT0048.JPG
    PICT0048.JPG
    86 KB · Wyświetleń: 0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Caritko, mnie też nie zachwyciło, ale L. się w nim rozsmakował. Kurkumę ukryłam pod grubą warstwą waniliowego cukru-pudru.

Jak patrzę na Twoje to do głowy przychodzi mi jedynie salceson
rofl.gif
rofl.gif
Przepraszam i już uciekam
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
.agatka. @ 27 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=850152Caritko, mnie też nie zachwyciło, ale L. się w nim rozsmakował. Kurkumę ukryłam pod grubą warstwą waniliowego cukru-pudru.

Jak patrzę na Twoje to do głowy przychodzi mi jedynie salceson
rofl.gif
rofl.gif
Przepraszam i już uciekam
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
Zooostan
rofl.gif

icon_wink.gif

Tak patrze na to moje zdjecie i patrze, i salcesonu nie moge wypatrzyc
rofl.gif

-Skad on Ci sie wzial?
rofl.gif


Margot @ 27 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=850155Hm ,Caritko ,nie mam pojęcia czemu ta masa z żółtek się tak zachowała
icon_neutral.gif
Czasem tak juz jest
icon_mrgreen.gif
- zdarza sie
icon_wink.gif

Ja juz daaaawno nie zrobilam zakalca, wiec mialam prawo zrobic teraz
rofl.gif


CYTATA o gustach to się nie dyskutuje
icon_mrgreen.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Caritka @ 27 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=850204Zooostan
rofl.gif

icon_wink.gif

Tak patrze na to moje zdjecie i patrze, i salcesonu nie moge wypatrzyc
rofl.gif

-Skad on Ci sie wzial?
rofl.gif
Zostałam
icon_mrgreen.gif


O matko! Pasztetową miałam na myśli
rofl.gif
To białe jak pasztet, a żółtka jak tłuszcz dookoła
dump.gif




Mnie ciasto nadal nie smakuje, ale przyznam, że jeszcze kawałek u nas został i L. zajada nadal ze smakiem. Ciasto jest nadal miękkie, a piekłam je... nie pamiętam kiedy
gruebel_2.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
.agatka. @ 28 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=850543Zostałam
icon_mrgreen.gif


O matko! Pasztetową miałam na myśli
rofl.gif
To białe jak pasztet, a żółtka jak tłuszcz dookoła
dump.gif


Mnie ciasto nadal nie smakuje, ale przyznam, że jeszcze kawałek u nas został i L. zajada nadal ze smakiem. Ciasto jest nadal miękkie, a piekłam je... nie pamiętam kiedy
gruebel_2.gif
rofl.gif

Pasztetowa, to juz predzej tam dopatrze
icon_mrgreen.gif
 

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
Dziewczyny, do jakiego momentu ubijacie żółtka z cukrem? do białości, aż są juz puszyste? bo znowu mi mala roznica w kolorach wyszla, a uzylam wiejskich jaj (chociaz ich zoltka byly bardziej cytrynowe niz wsciekle pomaranczowe, a takich wlasnie sie spodziewalam).
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
mcdulka @ 29 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=850794Dziewczyny, do jakiego momentu ubijacie żółtka z cukrem? do białości, aż są juz puszyste? bo znowu mi mala roznica w kolorach wyszla, a uzylam wiejskich jaj (chociaz ich zoltka byly bardziej cytrynowe niz wsciekle pomaranczowe, a takich wlasnie sie spodziewalam).
Ja ubiłam do białości. Tyle, że moja masa kurkumowa była
icon_mrgreen.gif
 

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Witam, zrobiłam wczoraj to ciasto bo zachwyciło mnie swoim kolorem. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, a cream of tartar zastąpiłam sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo mięciutkie, zarówno białe jak i żółte bardzo ładnie wyrosło
icon_smile.gif
tylko nazwę bym zmieniła może na "narcyza" ?
icon_smile.gif
dziękuję za przepis, bardzo fajny. Ps. nie miałam pewności o jaki cukier chodzi w przepisie więc dodałam cukier puder (próbowałam zwykły przesiać z mąką ale nic z tego nie wyszło), i ciasto wyszło ciut za słodkie. Ale ogólnie bardzo fajny przepis
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
O! Zauberi, fajnie, ze wyciagnelas przepis.
Ostatnio o tym ciescie myslalam, chcialam zrobic jeszcze raz, ale potem wylecialo mi z glowy
icon_redface.gif
 

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0

Załączniki

  • zonkilaaa.JPG
    zonkilaaa.JPG
    143.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_biggrin.gif
Ja je juz juz robilam, tylko, ze mi nie wyszlo i na rok o nim zapomnialam.
Jakos ostatnio sobie przypomnialam, ze chyba sprobuje, a potem znowu wylecialo mi z glowy,
ale teraz, skoro watek zostal podniesiony, to strzele na dniach
icon_wink.gif


p.s. Twojego zdjecia nie widze.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0