Ciasto z jagodami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
U mnie niestety nie było ani jagód, ani tym bardziej borówek, więc musiałam się obejść smakiem.
icon_sad.gif

Jutro drugie podejście.
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Joanna @ 30 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=733162U mnie niestety nie było ani jagód, ani tym bardziej borówek, więc musiałam się obejść smakiem.
icon_sad.gif

Jutro drugie podejście.
Joanno ciasto jest wyśminite , możesz uzyć różne owoce
lecker.gif

ja dałam zamiast 1 jednego jajka 2 ( były średniej wielkości i forma 24 cm ) polecam
icon_mrgreen.gif
mniam.gif


Joanna na pweno jutro się uda
daumen.gif
icon_mrgreen.gif
życzę powodzenia i trzymam kciuki
daumen.gif
bussi.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Moje siedzi w piecu. Podobnie jak Maraa dałam mniej cukru ( 120 g) i zastanawiam się, czy robić lukier, aby nie było zbyt słodkie....
gruebel_2.gif
Kruszonkę robiłam sposobem bajaderkowym, czyli mąkę z cukrem zalewałam gorącym masłem, więc weszło mi do niej ciut więcej niż 40 g mąki. Składniki odważałam, bo mam chyba większe cupsy - w moim "szklankowym" zmieściło się nie 110, a 140 g mąki.
Piekę w formie o średnicy 24 cm, bo wolę niższe, a wieksze ciasta.
icon_wink.gif

Jagody przed dodaniem do masy wymieszałam z łyżką odłożonej w tym celu mąki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Ciasto wyglada i pachnie wspaniale.
mniam.gif
Już nie mogę się doczekać, kiedy ostygnie na tyle, by można go było kroić.
Zdjęcie niestety kiepskie, bo z komórki:

ciasto_z_jagodami_i_kruszonk_.jpg

EDIT:
Jest boskie, a lukier - absolutnie niezbędny!
mniam.gif
 

Załączniki

  • ciasto_z_jagodami_i_kruszonk_.jpg
    ciasto_z_jagodami_i_kruszonk_.jpg
    37.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Joanno
mniam.gif
,dobrze ,że mam swoje
icon_mrgreen.gif

Bo właśnie dołączyłam do grona wielbicieli tego przyjemnie słodko -słonego ciasta -co tu będę dużo pisać -rewelacja
ja piekłam w kwadratowej tortownicy o boku ok 23-24 cm( nie jest wysokie) i dałam więcej jagód ok 1/2 kg
bu_ki_051.jpg
bu_ki_067.jpg
 

Załączniki

  • bu_ki_051.jpg
    bu_ki_051.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 0
  • bu_ki_067.jpg
    bu_ki_067.jpg
    655 KB · Wyświetleń: 0

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Joanno i Margot, piękne ciasta upiekłyście, bardzo się cieszę, że Wam smakuje.
dance.gif


Joanno, kruszonkę robiłaś bez cynamonu? Jest taka jaśniutka... śliczna
daumen.gif
A u Margot widzę zrobiła się taka fajna skorupka, jak lubię
lecker.gif

Nie wiem tylko jak smakuje to ciasto na drugi dzień, bo u mnie nigdy nie doczekało...
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
upieklam dzisiaj z samego rana
icon_smile.gif

do ciasta dalam tylko 80 gram cukru - jak dla mnie zupelnie w sam raz
ciasto wyszlo mi dosc rzadkie - nie wiem - ma takie byc? (u mnie szklanka to 250 ml)
kruszonka w polowie utonela i zrobilo sie przepyszne cynamonowe nadzienie -
druga polowa zmienila sie w rewelacyjnie dobra skorupke
z lukru zrezygnowalam

i co mi wyszlo? -
mniam.gif

sama zjadlam polowe, co mi sie jeszcze nigdy nie zdarzylo
jak dla mnie odkrycie sezonuPokaż załącznik 29834
icon_smile.gif
 

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
achai zapomnialam zapytac, w ktorym momencie najlepiej dodac te sol?
gruebel_2.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
ja sól dałam razem z mąką i i proszkiem

Marra moje niskie ,ale pyszne ,a w pracy byli zachwyceni( na drugi dzień kruszonka nadal chrupiąca ,lukier pyszny) tym ciastem ,przepis na jutro muszę zanieść
Sini piecz ,bo warto
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: