- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Ciasto z pianką i truskawkami.
ciasto:
3 szklanki mąki
1 i 1/2 kostki margaryny
6 żółtek
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
wierzch:
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
pokruszone biszkopty, bułka tarta lub wiórki kokosowe do posypania ciasta
ok. 70 dag truskawek
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy dokładnie z margaryną. Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki na 2 godziny.
2. Ciastem, które było w lodówce wylepiamy spód prostokątnej blaszki, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem i wkładamy na 10 – 15 minut do pieca, nagrzanego do 180 stopni.
3. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną.
4. Podpieczone ciasto posypujemy pokruszonymi biszkoptami, bułką tartą lub wiórkami kokosowymi, na tym układamy pokrojone na połówki truskawki, które z kolei posypujemy (najlepiej przez sitko) kakao.
5. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach na truskawki. Na tym układamy pianę, na wierzch ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta.
6. Pieczemy 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.
ciasto:
3 szklanki mąki
1 i 1/2 kostki margaryny
6 żółtek
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
wierzch:
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
pokruszone biszkopty, bułka tarta lub wiórki kokosowe do posypania ciasta
ok. 70 dag truskawek
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy dokładnie z margaryną. Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki na 2 godziny.
2. Ciastem, które było w lodówce wylepiamy spód prostokątnej blaszki, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem i wkładamy na 10 – 15 minut do pieca, nagrzanego do 180 stopni.
3. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną.
4. Podpieczone ciasto posypujemy pokruszonymi biszkoptami, bułką tartą lub wiórkami kokosowymi, na tym układamy pokrojone na połówki truskawki, które z kolei posypujemy (najlepiej przez sitko) kakao.
5. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach na truskawki. Na tym układamy pianę, na wierzch ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta.
6. Pieczemy 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.