Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Myślę że można, ale z brzoskwiniami będzie nieco mdłe - ciasto i pianka są słodkie i rabarbat pięknie to przełamuje kwaskowatością (podobnie jak wiśnie lub jagody).
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Nie ma sprawy! Z jagodami jest pycha, tylko nie słódź ich za bardzo, tak troszkę może cukrem waniliowym (nie pomylić z sodą ;)
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ach Malgosimi :mrgreen:
na pamiec nie narzekasz widze.... :cheers:
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
A dlaczego u niektórych ta warstwa rabarbarowo-truskawkowa jest taka ciemnawa a u innych taka apetycznie czerwona :dump: ?Od czego to zależy?
I jeszcze jedno pytanie-czy ta beza jest taka chrupiąca czy raczej piankowata?
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
ja nie wytrzymałam i zrobiłam bez truskawek tylko dodałam starte jabłko :roll: mało tego podczas robienia ciasta zorientowałam sie ze nie mam wystarczajacej ilości masła i zrobiłam ze 100g. wyszedł mi troche twardy spód i nie polecam zmiejszania ilosci tłuszczu. Ale mimo wszystko GORĄCO POLECAM BO TO KOLEJNY CUD ŚWIATA! :cheers: :mrgreen: dziękuje Bajaderko za przepis! Uroczyscie ogłaszamze sezon robarbarowy w moim domku został otwarty!!!!!!!!
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Upiekłam wczoraj tacie na imieniny, z samym rabarbarem, bo truskawek, nawet tych plastikowych, nie znalazłam. Niewyobrazalna słodko- kwaskowa pyszność. Niestety zdążyłam wczoraj wieczorem zjeść tylko 3 kawałki, bo resztę tata poniósł dzisiaj do pracy, gdzie również spotkała się z należytym entuzjastycznym uznaniem.
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Właśnie się piecze i pachnie obłędnie, a ja siedzę jak na szpilkach i nie mogę się doczekać kiedy wyjmę z pieca
icon_smile.gif
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Ciasto wyszło wspaniałe jak zwykle u Bajaderki ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, mąż przy ostatnim kawałku mi zabronił robić fotek, bo on nie będzie czasu tracił :lol:
 

amatorka

Member
Wrz 25, 2005
316
0
16
Wykarczowałam cały mój rabarbar :mrgreen: Ciasto przepyszne. Zamiast truskawek wsypałam zamrożone czerwone porzeczki. Moja pianka nie opadła .Prawdziwa pychota: lekka, kwaskowata i owocowa.
 

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Czy podpieczone ciasto ma byc mocno podpiecozne (jak na tarte) czy raczej na wpol surowe? Nie bedzie zbyt mokre po wylaniu masy?
Przepis na to ciasto mam wydrukowany od roku i w koncu chyba sie odwaze je zrobic. Boje sie kruchego, bo nie bardzo mi sie udaje. Ostatnio cos mi piekarnik szwankuje i nie piecze jak nalezy, dlatego boje sie ciasta robic.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ja podpiekłam trochę dłuzej samo ciasto, ale nie zrumieniło się. Macane paluchem było nadal miękkie, ale moze to specyfika ciasta okruszkowego. Nie bój się, w końcu to ciasto piecze sie jeszcze razem z kremem i potem jeszcze z bezą. Aha, moja beza piekła się około 30 minut (wcześniej ładnie uczesałam ją widelcem), była zrumieniona i sztywna.
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Zrobilam to ciasto....ze sliwkami :dump: ...teraz czekam az troche przestygnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...pachnie przepieknie :mrgreen: :mrgreen:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy