Jak właściwie otworzyć szampana?
- Nigdy nie wkładaj szampana do zamrażalnika, gdyż zbyt niska temperatura nieodwracalnie niszczy elegancję tego wyjątkowego wina. Najlepszą metodą chłodzenia jest umieszczenie butelki w wiaderku wypełnionym do połowy wodą z kostkami lodu. Po 20 – 25 minutach szampan jest właściwie schłodzony, czyli do temperatury 6 – 9 st.
- Możesz wyjąć butelkę z wiaderka, ale lepiej zostaw ją w lodzie i tylko przechyl pod kątem 45 st. Oderwij górną część folii, tuż przy nasadzie szyjki – w żadnym wypadku całą! Odkręcaj – ku sobie – druciane zaczepy. Staraj się obchodzić z butelką jak najdelikatniej. Wino zamknięte w jej wnętrzu ma około 6 atmosfer, czyli około trzech razy więcej niż ciśnienie powietrza w oponie samochodowej.
- Połóż kciuk na korku, uchwyć ręką górną część szyjki i już nie zdejmuj., dopóki korek nie zostanie całkowicie wyjęty. Zdejmij drucianą uwięż, chwyć drugą ręką butelkę poniżej szyjki – najlepiej przez serwetkę, żeby nie ogrzewać dłonią wina.
- Przygotuj się do delikatnego wyjęcia korka. Poruszaj nim w prawo i w lewo. Jedną ręką obracaj delikatnie butelkę, a drugą korek. Kiedy poczujesz, że korek zaczyna się unosić, pochyl nieco butelkę i dłonią przytrzymaj korek, by nie wystrzelił. Jeśli wykonasz wszystko prawidłowo, korek ustąpi „z cichym westchnieniem”. Strzelanie uchodzi za nieeleganckie, podobnie jak fontanny piany. W noc sylwestrową owo „westchnienie” bywa głośniejsze, gdy zegar wybije dwunastą.
- Napełnij kieliszki do 1/3 wysokości i zaraz, gdy tylko piana opadnie, dopełnij do 2/3 . Kieliszki powinny być wysmukłe na długiej nóżce. Trzymając ją nie ogrzewamy dłonią kieliszka z musującym napojem. Dobry szampan jeszcze długo perli się w kieliszku, a im lepszy, tym mniejsze i bardziej liczne są bąbelki.