Grillowanie
Grillowanie zyskało w Polsce niebywałą popularność, i trudno się temu dziwić, bo jakaż to przyjemność wspólnie, w gronie przyjaciół, przygotowywać posiłki na świeżym powietrzu. Co więcej, palenisko, choćby to grillowe, ma w sobie coś magicznego. Jego ciepło daje poczucie bezpieczeństwa, a skwierczące i uwodzące swoim zapachem przygotowywane jedzenie jest zapowiedzią bliskiego spełnienia kulinarnego.
Potrawy z grilla są zazwyczaj nieskomplikowane w przygotowaniu. Sekret ich atrakcyjności tkwi w odpowiednim doprawieniu – mięs, ryb, warzyw, owoców czy pieczywa, które układamy na ruszcie.
Grillowanie na świeżym powietrzu nie jest sprawą jednej osoby. Udział biorą w nim wszyscy, którzy zebrali się wokół – przynoszą produkty, interesują się czy jedzenie nie aby niedopieczone albo odwrotnie – spalone na węgiel i dzielą radość z doskonałego rezultatu. Otwieranie butelek, nalewanie i picie napojów, zapach dymu i aromat pieczonych potraw – wszystko to sprawia, że każdy czuje się swojsko i swobodnie. Cieszmy się przedsmakiem jedzenia soczystego mięsa lub ryby, z przyrumienioną, chrupiącą skórką, o smaku wzbogaconym marynatą, sosem, polewą, ziołami, a nawet aromatem kawałeczków drewna dorzuconego do ognia, by jeszcze bardziej dogodzić podniebieniu.
Ciekawe, jaki wpływ klimatu, kultury oraz dostępność produktów ukształtowały kuchnie w różnych częściach świata. Te same produkty można przyrządzać na mnóstwo sposobów, tworząc bogactwo wybornych potraw. Zwłaszcza, mając pod ręką najprzeróżniejsze kompozycje przypraw, które dzisiaj można kupić w najbliższym sklepie. Na własnej działce możemy więc delektować się nawet najbardziej egzotycznym jedzeniem, kiedyś trudno dostępnym. Jednym słowem grill to wspólna sprawa, która w radosny sposób łączy ludzi.
Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie”
Grillowanie zyskało w Polsce niebywałą popularność, i trudno się temu dziwić, bo jakaż to przyjemność wspólnie, w gronie przyjaciół, przygotowywać posiłki na świeżym powietrzu. Co więcej, palenisko, choćby to grillowe, ma w sobie coś magicznego. Jego ciepło daje poczucie bezpieczeństwa, a skwierczące i uwodzące swoim zapachem przygotowywane jedzenie jest zapowiedzią bliskiego spełnienia kulinarnego.
Potrawy z grilla są zazwyczaj nieskomplikowane w przygotowaniu. Sekret ich atrakcyjności tkwi w odpowiednim doprawieniu – mięs, ryb, warzyw, owoców czy pieczywa, które układamy na ruszcie.
Grillowanie na świeżym powietrzu nie jest sprawą jednej osoby. Udział biorą w nim wszyscy, którzy zebrali się wokół – przynoszą produkty, interesują się czy jedzenie nie aby niedopieczone albo odwrotnie – spalone na węgiel i dzielą radość z doskonałego rezultatu. Otwieranie butelek, nalewanie i picie napojów, zapach dymu i aromat pieczonych potraw – wszystko to sprawia, że każdy czuje się swojsko i swobodnie. Cieszmy się przedsmakiem jedzenia soczystego mięsa lub ryby, z przyrumienioną, chrupiącą skórką, o smaku wzbogaconym marynatą, sosem, polewą, ziołami, a nawet aromatem kawałeczków drewna dorzuconego do ognia, by jeszcze bardziej dogodzić podniebieniu.
Ciekawe, jaki wpływ klimatu, kultury oraz dostępność produktów ukształtowały kuchnie w różnych częściach świata. Te same produkty można przyrządzać na mnóstwo sposobów, tworząc bogactwo wybornych potraw. Zwłaszcza, mając pod ręką najprzeróżniejsze kompozycje przypraw, które dzisiaj można kupić w najbliższym sklepie. Na własnej działce możemy więc delektować się nawet najbardziej egzotycznym jedzeniem, kiedyś trudno dostępnym. Jednym słowem grill to wspólna sprawa, która w radosny sposób łączy ludzi.
Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie”