Crostata z mąki kasztanowej,

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Crostata z mąki kasztanowej, z gruszkami i czekoladą

Składniki:

250g mąki z kasztanów
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
75 g cukru
200 g obranych gruszek (polecana odmiana to Kaiser)
200 g gorzkiej czekolady

Posiekać mąkę z masłem, dodać cukier i jajka, zagnieść ciasto i zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, gruszki pokroić i skropić sokiem z cytryny albo białym winem. Przygotować formę o średnicy 22 cm, odciąć 2/3 schłodzonego ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Ułożyć gruszki i zalać ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą. Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim nadzienie, dokładnie dociskając boki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180st. C przez ok. 30 min.

Przepis znalazłam tutaj, można tam zobaczyć zdjęcia tego ciasta.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Grazie
icon_wink.gif
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
A gdzie mozna dostać makę z kasztanów ?