- Mar 26, 2008
- 2,294
- 364
- 83
Crostata z mąki kasztanowej, z gruszkami i czekoladą
Składniki:
250g mąki z kasztanów
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
75 g cukru
200 g obranych gruszek (polecana odmiana to Kaiser)
200 g gorzkiej czekolady
Posiekać mąkę z masłem, dodać cukier i jajka, zagnieść ciasto i zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, gruszki pokroić i skropić sokiem z cytryny albo białym winem. Przygotować formę o średnicy 22 cm, odciąć 2/3 schłodzonego ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Ułożyć gruszki i zalać ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą. Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim nadzienie, dokładnie dociskając boki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180st. C przez ok. 30 min.
Przepis znalazłam tutaj, można tam zobaczyć zdjęcia tego ciasta.
Składniki:
250g mąki z kasztanów
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
75 g cukru
200 g obranych gruszek (polecana odmiana to Kaiser)
200 g gorzkiej czekolady
Posiekać mąkę z masłem, dodać cukier i jajka, zagnieść ciasto i zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, gruszki pokroić i skropić sokiem z cytryny albo białym winem. Przygotować formę o średnicy 22 cm, odciąć 2/3 schłodzonego ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Ułożyć gruszki i zalać ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą. Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim nadzienie, dokładnie dociskając boki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180st. C przez ok. 30 min.
Przepis znalazłam tutaj, można tam zobaczyć zdjęcia tego ciasta.
Ostatnią edycję dokonał moderator: