- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Przepis prawdopodobnie bajaderki z mniama, z dawnych czasów gdy jeszcze miałam abonament, teraz nie mogę sprawdzić.
Składniki:
1 łyżka oliwki
500g udek (górna cześć nogi) indyczych bez skory i kości, pokrojonych w kostkę
2 duże posiekane ząbki czosnku
1 cebula, pokrojona w plasterki
1-2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
1/4 łyżeczki musztardy w proszku
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki świeżego, utartego imbiru
1 szklanka rosołu z indyka lub kurczaka
1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać pokrojone mięso i lekko zrumienić. Przełożyć na talerz, obniżyć ogień i dodać do patelni cebule i czosnek, smażyć około 2 minut aż cebula zmięknie. Dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać i stopniowo wlać rosół ciągle mieszając i zagotować. Włożyć mięso z powrotem na patelnie, przykryć i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie, podlewając rosołem lub wodą w razie konieczności. Dodać pokrojone morele i paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Zmieszać make ziemniaczana z woda i wlać do sosu, zagotować i mieszać aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Moje uwagi: Ja robię ten gulasz z piersi indyczej, wtedy wystarczy pół godziny gotowania, nie mam musztardy w proszku, zamiast tego daję czubatą łyżeczkę musztardy Dijon.
Składniki:
1 łyżka oliwki
500g udek (górna cześć nogi) indyczych bez skory i kości, pokrojonych w kostkę
2 duże posiekane ząbki czosnku
1 cebula, pokrojona w plasterki
1-2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
1/4 łyżeczki musztardy w proszku
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki świeżego, utartego imbiru
1 szklanka rosołu z indyka lub kurczaka
1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać pokrojone mięso i lekko zrumienić. Przełożyć na talerz, obniżyć ogień i dodać do patelni cebule i czosnek, smażyć około 2 minut aż cebula zmięknie. Dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać i stopniowo wlać rosół ciągle mieszając i zagotować. Włożyć mięso z powrotem na patelnie, przykryć i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie, podlewając rosołem lub wodą w razie konieczności. Dodać pokrojone morele i paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Zmieszać make ziemniaczana z woda i wlać do sosu, zagotować i mieszać aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Moje uwagi: Ja robię ten gulasz z piersi indyczej, wtedy wystarczy pół godziny gotowania, nie mam musztardy w proszku, zamiast tego daję czubatą łyżeczkę musztardy Dijon.
Ostatnią edycję dokonał moderator: