Czudu - uzbeckie pierozki z dynia*

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Elka, pomocy!!! ciasto zrobilam, dynie spalilam
baa.gif
dotrzyma sie ciasto do jutra wieczora?

no to teraz na kolacje bedzie pizza gotowiec
icon_evil.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A ciekawe, czy te czudości dałoby się normalnie ugotować w wodzie? Albo na parze?
gruebel_2.gif
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Carbo, szczerze mowiac, nie wiem, jak te ciasto bedzie wygladalo po lezakowaniu, ale bardziej mysle, ze nic mu sie nie stanie. A nie masz niczego innego na nadzienie?
Kchm, ale dla tego przepisu nie trzeba bylo dyni smazyc?

Samanto, nie, to ciasto nie nadaje sie do gotowania... mysle, ze lepiej udadza sie zwykle pierogi z nadzieniem z dyni
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Szkoda, bo bardzo do mnie przemawia idea wykrawania pierogów wielkości talerza
icon_mrgreen.gif

A tak naprawdę to zaciekawiło mnie ciasto. Może kiedys...
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Chanum
icon_smile.gif
Kiedys robilam, z ziemniakami, niestety, nie przemowilo do mnie... ale moze by z dyni - tak?
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Może też być z mięsem, ale i z ziemniakami wypróbuję
banana.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif

Dzięki za pomysł!
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Elka @ 11 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1479535Chanum
icon_smile.gif
Kiedys robilam, z ziemniakami, niestety, nie przemowilo do mnie... ale moze by z dyni - tak?
icon_smile.gif
Hmm, ja to znalazłam jako hunon, ale Ty pewnie wiesz lepiej, to sie zatosuje:)

Nawiasem, zrobiłam z tego samego ciasta wersje pieczoną, z odrobiną tluszczu tyle co do wysmarowania foremki i posmarowalam ciut z wierzchu.
Zdecydowanie mi bardziej podeszlo niz gotowane na parze.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
To Ci cuś w rodzaju strudla chyba wyszło?
gruebel_2.gif
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Samanto, to tak wyglada

Qd, w Azji Srodkowej najczesciej chanum, a jak jest gdzie indziej - nie wiem
icon_smile.gif
zreszta, to wszystko jest takie fonetyczne, ze napewno sa inne warianty
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Aż się prosi zrobić z kiszona kapustą i grzybami.... ale odpada taki dobry farsz. Zrobie jednak z z iemniakami a potem z mięsem. Małe takie zrobie , na jeden obiad .
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No takie właśnie jednoosobowe chce zrobic. I dobrze, żes mi pokazała, bo te różyczki są sliczne!
ale on chyba nie dawał oleju do ciasta?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Nie dawał. Smarował tylko ciasto olejem przed nałożeniem farszu.
Świetne te różyczki, muszę kiedyż zrobić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
no tak ja sobie roboty dodaje i przesmazam krotko
dump.gif
ale od poczatku tak robie, dzis rano wylaczylam palnik, a ze mam taki na dotyk palca to chyba nieprecyzyjnie dotknelam i sie nie wylaczyl
icon_mad.gif


wlasnie zrobilam drugie nadzienie....ide zobaczyc czy palnik wylaczony, a co bedzie z ciastem to zobaczymy jutro

tak czy siak, czudu sa wspaniale!!! to dla mnie najlepszy przepis do utylizacji dynii za ktora nie tak bardzo przepadam
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Elko, wysmienite te twoje chudu. Rewelacyjne ciasto. Farsz dyniowy wzbogacilam szpinakiem, czosnkiem i przeprawilam na ostro.

Dynie (Burgess Buttercup) starlam na drobnej tarce, drobno pokrojone szalotki zeszklilam na masle, dodalam zmiazdzony czosnek i mlode liscie szpinaku, calosc przesmazylam, doprawilam sola, pieprzem, cukrem, kuminem, galka, chilli w proszku i dodatkowo posiekana swieza ostra papryczka. Gdy warzywa przestygly dodalam je do startej dyni. Chrupiace smazone ciasto i ten aromatyczny farsz - pyszne!
lecker.gif


Dziekujemy za przepis. Powtorzymy z innymi nadzieniami tez.

Zdecydownie pokusze sie o wykonanie rozy z video, farsz taki miesny tez mi sie podoba.
 

Załączniki

  • Chudu.jpg
    Chudu.jpg
    304.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,096
1,523
113
Mnie sie tez ciasto bardzo podoba - musialam co prawda dodac wiecej maki, ale wyszlo ogolnie super. Nadzienie juz mniej mi smakowalo; na drugi raz mocniej doprawie i zeszkle najpierw cebulke. No i bede na pewno kombinowac z innymi nadzieniami.