Czudu - uzbeckie pierozki z dynia*

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
wink.gif
Zapomiałam dodać że zostało mi ciasta już powałkowanego na pierogi. Usmażyłam takie krążki, a polane syropem klonowym spowodowały tęsknotę za baklavą
biggrinflip.gif
. W sobotę powtórka.
banana.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
podbijam:) dzis byly czudu, poprostu pyyyychoooota!!
lecker.gif
lecker.gif
ciasto mi wyszlo idealne, takie z pecherzykami, warstwowe i chrupiace, mniam!
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Reniu, dzięki!!!!
I foteczkę nową dam :)
A filmik to już na instagramie proszę obejrzeć :)
M.in. czeczeńskie czudu sã myte. To znaczy, po usmażeniu na suchej patelni od razu są płukane, smarowane masłem i składane jedno na drugim. I potem są krajane :) a dagestańskie jeszcze inne.. zresztą, oryginalne czudu pochodzą właśnie z Dagestanu :) a potem rozeszły się po calym Kaukazie i Azji Środkowej :)
.20231013_101922.jpg20231013_101935.jpg
 
Ostatnia edycja: