Dal, indyjska zupa z soczewicy

Amber

Member
Mar 25, 2009
3,273
0
0
Dołączyłam z tą świetną zupą do tygodnia kuchni indyjskiej
icon_mrgreen.gif


Szklanka czerwonej soczewicy
dwie puszki pomidorów bez skóry
2 szklanki wywaru z warzyw
250 ml mleka kokosowego
cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
sok z połowy cytryny, sól,świeży pieprz
listki kolendry do posypania

Cebulę i czosnek drobno posiekać i obsmażyć na maśle /lub oleju/, dodać przyprawy i razem smażyć pół minuty. Dodać wywar warzywny, pomidory, soczewicę, sól.Doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko kokosowe, sok z cytryny i gotować wolno aż soczewica będzie miękka.Dosmaczyć pieprzem.Podawać posypaną kolendrą ze świeżym pieczywem.
 

Załączniki

  • dal_001.jpg
    dal_001.jpg
    493.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
Bardzo mi się podoba i brzmi pysznie. Nazwa "zupa" jest może trochę myląca, z tego, co się orientuję, nawet te znacznie rzadsze i bardziej "zupowo" wyglądające dale jada się nie jak Polacy jedzą zupę, tylko raczej jako sos - do ryżu (polewa się nimi ugotowany ryż), albo do chleba, czyli do placków - odrywa się po kawałeczku i nabiera nim sos. W efekcie je się duuużo chleba i mało sosu, a nie tak, jak przynajmniej ja jem zupę - mało chleba i talerz zupy.
Choć w sumie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie dogodzić i zjeść talerz dalu jako zupę
icon_smile.gif