Dhal z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Dal z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym

Źródło przepisu – Kuchnia wegetariańska z wydawnictwa Parragon


Dal (dhal) jest popularnym hinduskim daniem o konsystencji gęstej zupy.
Z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszny.

Składniki:
2 łyżki stołowe sklarowanego masła
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1/2 łyżeczki kurkumy ( ja zamiast niej daję curry)
1 łyżeczka garam masala
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 kg puszkowanych pomidorów, posiekanych i odcedzonych ( ja daję jedną, maksymalnie dwie puszki)
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 łyżeczki soku z cytryny
2 1/2 szklanki wywaru z warzyw
1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego ( u mnie jedna puszka)
sól, pieprz
posiekana zielona kolendra (u mnie natka pietruszki)
plasterki cytryny do przybrania

W dużym garnku rozpuścić masło. Wrzucić czosnek z cebulą i podsmażać mieszając przez 2 – 3 minuty. Dodać pozostałe przyprawy i smażyć przez kolejne 30 sekund.
Dodać pomidory, czerwoną soczewicę, sok z cytryny, mleczko kokosowe, wywar warzywny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 20 – 30 minut ( do miękkości soczewicy). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać natychmiast, posypane posiekaną kolendrą i przybrane plasterkami cytryny.

W potrawie widocznej na zdjęciu jest jeszcze kukurydza ( dla dziecka, które ją uwielbia i zje z nią wszystko...
icon_wink.gif
)

dhal_z_mlekiem_kokosowym_i_kukurydz_.jpg
 

Załączniki

  • dhal_z_mlekiem_kokosowym_i_kukurydz_.jpg
    dhal_z_mlekiem_kokosowym_i_kukurydz_.jpg
    32.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Jakiś czas temu robiłam dokładnie ten sam dal (książka jest cudna, uwielbiam ją!
icon_biggrin.gif
). Zupa jest absolutnie przepyszna i bardzo treściwa
mniam.gif
Niech żyje soczewica!

zupa_Dal_1.JPG
 

Załączniki

  • zupa_Dal_1.JPG
    zupa_Dal_1.JPG
    82.9 KB · Wyświetleń: 4

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Twój był piękny, bardziej pomidorowy ( i świetnie sfotografowany
daumen.gif
). Ja specjalnie dałam mniej pomidorów, by nie stłumiły smaku mleka kokosowego.
icon_smile.gif

Ale danie jest naprawdę pyszne i godne polecenia.
A ksiażka - rzeczywiście fajna, tylko wg mnie raczej dla zaawansowanych kulinarnie, ze względu na wiele błędów i niedokładości w tłumaczeniu.
icon_smile.gif
Doświadczeni intuicyjnie je wyłapią, początkujący moga się trochę "zakałapućkać"...
icon_wink.gif

Dziś z niej robiłam krem warzywny z awocado, też bardzo smaczny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Choc nie posiadam owej ksiegi, musze sie tu dopisac bo wielka fanka dal jestem, szczegolnie masoor dal!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Tatter, a mogłabyś podzielić się z nami jakimś innym przepisem na dal?
anbetung.gif

Chętnie wypróbuję.
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Bardzo chetnie, ale poki co mam do wpisania kilka innych przepisow (baekoffe na przyklad) i gdy tylko sie z nimi uwine to wpisze...tylko powiedz, ktorymi dal jestes zainteresowana szczegolnie...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Hahahaha...tylko czekalam kiedy sie tu pojawisz
icon_wink.gif


Joanno, a robilas takie curry

Margot robila to moze zaswiadczyc, ze palce lizac...prawda, Margot? (hihihihi)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Tatter, dopiero poznaję kuchnię hinduską, więc mam o niej niewielką wiedzę i wszystko mnie interesuje!
icon_biggrin.gif


Do tego curry się kiedyś przymierzałam - dzięki, że mi o nim przypomniałaś!
Tylko muszę kupić nasiona kozieradki, bo nie mam.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Joanno...tu jest tez jeden przepis
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
A polecam ryz z dal w tym przepisie (nieco nizej)
Jest wysmienity!

Margot...wiem jedno, gdzie warzywa i przepisy tam i TY!!!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,278
3,520
113
Tatter, serdecznie dziękuję za tyle przepisów! Będę je sukcesywnie wypróbowywać.
icon_smile.gif

Na szczęście moja rodzina też zagustowała w kuchni hinduskiej.
icon_smile.gif



Margot - urid dal = mąka z ciecierzycy?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Urid dal jest czarny (cale ziarno) lub bialy pozbawiony oslonki i w polowkach (dal to czesto slowo okreslajace wlasnie luskane przepolowione ziarno roznych fasolowych)...
a maka z ciecierzycy to gram