Delikatny mleczny chleb na zakwasie (AgusiaH)

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Upiekłam na święta
icon_mrgreen.gif


Mój kochany N. tak nostrzył mi nóż, że wyszły takie piękne nacięcia.

2351533949_efbc15efa6.jpg
 

Załączniki

  • 2351533949_efbc15efa6.jpg
    2351533949_efbc15efa6.jpg
    129.5 KB · Wyświetleń: 5

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Wczoraj upieklam ten chlebek i wyszedl taki:
PICT0051.JPG
jest bardzo pyszny, wilgotny, delikatny, rewelacja!
Mialam tylko problem z uformowaniem bochenka, nie dalo rady tego zrobic ale zeby nie dosypywac maki przelalam ciasto po prostu do keksowki. Nastepnym razem troszke dosypie ale nie bardzo jeszcze wiem jaka konsystencje ma miec ciasto na chleb bochenkowy zeby sie nie rozlal na boki podczas rosniecia.
Przepis latwy szybki i przyjemny i bede do niego jeszcze nie raz wracac, dziekuje!
anbetung.gif
 

Załączniki

  • PICT0051.JPG
    PICT0051.JPG
    994.7 KB · Wyświetleń: 5

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Szukalam przepisu na chleb z duza iloscia zakwasu i odrobina drozdzy, bowiem nastawilam moj zakwas (pszenny razowy) dopiero dwa dni temu. Wyszedl po prostu cudny. Wyrobilam w maszynie dajac pol lyzeczki drozdzy. Potem go wyjelam, byl luzny wiec zlozylam go metoda Bertineta jesli sie nie myle, bo tak zawsze kaze mi pani Tatter :-D , powtorzylam po 45 minutach, w sumie I wyrastanie trwalo 90 minut. Pozniej uformowalam bochenek i umiescilam go w misce wylzonej sciereczka i delikatnie obsypanej maka. Wyszedl cudny, w ogole takiego rezultatu sie nie spodziewalam. Dodatkowo chleb jest przepyszny, taki w sam raz. Dziekuje za swietny przepis.

Kroilam goracy niestety...

chlebmlecznyagusih.jpg chlebmlecznyagusih5.jpg
 

Załączniki

  • chlebmlecznyagusih.jpg
    chlebmlecznyagusih.jpg
    163.8 KB · Wyświetleń: 5
  • chlebmlecznyagusih5.jpg
    chlebmlecznyagusih5.jpg
    156.4 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Upiekłam go znowu po roku. Wyrastał całą noc w koszyku. Był tylko na zakwasie. Kolejne etapy powstawania pysznego chlebka
7__320x200_.jpg 3__320x200_.jpg 1__320x200_.jpgdzięki Caritce - tylko blacha i papier!!! Patent przyjął się w moim przypadku. Pozdrawiam Caritko! Agusiu H -
cvety.gif
 

Załączniki

  • 7__320x200_.jpg
    7__320x200_.jpg
    18.7 KB · Wyświetleń: 5
  • 3__320x200_.jpg
    3__320x200_.jpg
    22.1 KB · Wyświetleń: 5
  • 1__320x200_.jpg
    1__320x200_.jpg
    20.9 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Przepiekne i bardzo profesjonalne te Twoje chlebki.
daumen.gif
Też lubię ten chleb.
icon_smile.gif
 

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Chlebek ten pieke wlasciwie ciagle bo jest super prosty i smaczny, przetestowalam juz na zakwasie pszennym, zytnim i zytnim razowym, na wszelkich makach pszennych, zytnich i orkiszowych i za kazdym razem udaje sie rewelacyjnie!
Ostatnio testuje nowo zakupiony garnek rzymski i znowu udal sie wpaniale!
PICT0062.JPG
PICT0063.JPG
Dziekuje za przepis
anbetung.gif
 

Załączniki

  • PICT0062.JPG
    PICT0062.JPG
    969.6 KB · Wyświetleń: 5
  • PICT0063.JPG
    PICT0063.JPG
    976.5 KB · Wyświetleń: 5

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
iwona44 @ 27 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=697084Daglo nie na temat,ale jakie wymiary ma Twój garnek,że jest cały wypełniony ciastem?
Moj garnek ma pojemnosc 3,4 litra, i wchodzi do niego porcja ciasta z tego przepisu a jak urosnie wypelnia go idealnie, a wymiary : dlugosc 32 cm, szerokosc 21 cm, glebokosc dolnej czesci 10 cm.
Wczesniej pieklam te ilosc ciasta zawsze w dwoch keksowkach.
 

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Upiekłam trzy razy ten chlebek. Pyszny, dziękuję za przepis
anbetung.gif
 

Załączniki

  • IMG_0007.JPG
    IMG_0007.JPG
    77.9 KB · Wyświetleń: 2

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
To druga próba
lecker.gif
Tylko więcej mąki razowej dałam.
 

Załączniki

  • IMG_0012.JPG
    IMG_0012.JPG
    64.2 KB · Wyświetleń: 2

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Małgoś.dz. @ 15 Aug 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=159041Dzisiaj była powtórka i ponownie chleb mleczny na zakwasie piekłam w piekarniku. Tym razem mam foto, więc nie omieszkam sie pochwalić. ;)
Acha, jeszcze bardziej zmniejszyłam ilość drożdży. Dałam ok. 1/4 łyzeczki i chleb pięknie wyrósł. Tak sobie myślę, że na samym zakwasie (tym bezdrożdżowym) też pewnie by dał radę.
icon_smile.gif
Chyba się odważę kolejnym razem...
chlebmlecznyagusih14dy.jpg

chlebmlecznyagusih28fc.jpg
Ja tez bym chciala takie piekne dziury.Od czego to zalezy ze jedne chlebki je maja a inne nie?Od zakwasu,od sposobu wyrabiania czy od sposobu pieczenia?
 

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
Agnieszko chlebek wyszedl wspanialy! miekki, delikatny...super!:)
nie wiem tylko, jak wy to wszystkie robicie, ze wasze chlebki nie rozlewaja sie na boki, tworzac plaski prawie placek, tylko trzymaja forme "kulki" i rosna do goooooory?
icon_smile.gif
moze jakies podpowiedzi? co robie zle...?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
izunia2007 @ 1 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=757920Ja tez bym chciala takie piekne dziury.Od czego to zalezy ze jedne chlebki je maja a inne nie?Od zakwasu,od sposobu wyrabiania czy od sposobu pieczenia?
Duże dziury maja najczęściej chleby na mące pszennej, o rzadszej konsystencji surowego ciasta i niedostatecznie odgazowane lub w ogóle nieodgazowane.
 

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Witam!
Jestem tu, na chlebowym forum zupełnie nowa, ale chlebki piekę już dwa miesiące dzieki blogom i stronom Liski, Tatter i Mirabelki. Piekłam chlebek mleczny na zakwasie i wyszedł znakomity. Delikatny i puszysty z mieciutka skórką. chl_l_na_zakw4.JPG

Mam nadzieję, ze udało mi sie wstawić zdjęcie (każde forum działa na trochę innych zasadach, dotychczas poruszłam się po forum ogrodniczym odkąd nie mam ogrodu znalazłam nową pasje - pieczenie chleba - i nowe forum , ale muszę się z nim lepiej zapoznac
lecker.gif


Pozdrawiam
Anu-La
 

Załączniki

  • chl_l_na_zakw4.JPG
    chl_l_na_zakw4.JPG
    665.5 KB · Wyświetleń: 4