Drożdżowe ciasto tureckie- na rogale, bułki placki

Dori

Well-known member
Sty 31, 2022
65
45
18
1szkl.mleka ciepłego
1szkl.wodycieplej
1szkl.oleju
2 białka
50 g drożdży
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
6.5szkl. mąki
1 łyżeczka soli

Mleko, wodę, drożdże,cukier wymieszać dodać ocet,olej,mąkę i sól. Wymieszać ręcznie, odst. do wyrośnięcia. Formować i nadziewać bułki. Do piekarnika na 60°C i po ok. 15 min jak urosną podnieść temp. do 200°C. Żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka smarować przed pieczeniem.
 

Załączniki

  • IMG_20220204_093943.jpg
    IMG_20220204_093943.jpg
    795 KB · Wyświetleń: 13
  • IMG_20220204_104951.jpg
    IMG_20220204_104951.jpg
    456.9 KB · Wyświetleń: 13
  • IMG_20220204_110903.jpg
    IMG_20220204_110903.jpg
    439.1 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnia edycja:

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,292
265
83
Smakowicie wyglądają. Co się robi z białkami? Po prostu dodaje z innymi składnikami do ciasta? Nie nic o nich w przepisie, ale są w składnikach.
 
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Dori

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Jak się formuje takie rogale z przecięciem na środku? Trójkąt nacina się od góry?

Edit: sprawdziłam; od góry.
A jak się natnie i trochę od dołu i trochę od góry, to wychodzi świetny długi i dośc chudy rogal.
 
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Dori

Dori

Well-known member
Sty 31, 2022
65
45
18
Smakowicie wyglądają. Co się robi z białkami? Po prostu dodaje z innymi składnikami do ciasta? Nie nic o nich w przepisie, ale są w składnikach.
Białka także dodaje się do ciasta, wszystko wykorzystane. Nadziać można i na słodko i wytrawnie. Przechowuję gotowe w misce zamykanej, dzięki temu są smaczne i na drugi dzień. Można też zamrozić i wyciągać po kilka. To już wg woli 😊
 
Ostatnia edycja:

Dori

Well-known member
Sty 31, 2022
65
45
18
Z makiem, z Nutellą i z jabłkami ze słoika. Z parówkami, mozzarellą i ziołami
 

Załączniki

  • IMG_20220204_200125.jpg
    IMG_20220204_200125.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 10
  • IMG20220204200837.jpg
    IMG20220204200837.jpg
    156.7 KB · Wyświetleń: 10
  • IMG_20220204_194650.jpg
    IMG_20220204_194650.jpg
    219.3 KB · Wyświetleń: 10

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Ciekawy przepis, z białkami zamiast żółtek i octem. Muszę koniecznie kiedyś przetestować.
 

Dori

Well-known member
Sty 31, 2022
65
45
18
Mnie też to zdziwiło. Zrobiłam z ciekawości i się uzależniłam 😊chociaż czasem wracam do innych przepisów. Lubię np. przepis na bułeczki z dodatkiem serka mascarpone. Z malinami albo z jagodami. I z lukrem. Sezon na bułki jest cały rok 😄
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Dzięki za odpowiedź. :)
EDIT:
Ja bardzo lubię drożdżowe ciasto na jogurcie, więc na serku też mi na pewno zasmakuje.
 
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Dori

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Jaka kompozycja. :daumen: :) A co w środku?