Fasolka po bretońsku*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
proszę bardzo, bezwstydnie polecam:
fiesgrins.gif


https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20280

Bardzo prosta, robię taką od zawsze i IMHO jest najsmaczniejsza....
wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,443
3,757
113
Cinka @ 23 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=473408Mój ojciec w dawnych czasach jeżdżac po całej Polsce i w różnych miejscach jadając stwierdził że najlepsze flaczki podają w Piaskach koło Lublina. Były niespotykane. A powodem tego była zasmażka
icon_mrgreen.gif
którą robiono tam z dodatkiem koncentratu. Nie koncentrat do fasolki - tylko do zasmażki, którą później rozprowadza się w fasolce. Jak gotuję coś z zasmażką pomidorowego to tak robię - naprawdę inaczej smakuje
icon_eek.gif
icon_lol.gif
Muszę koniecznie wypróbować patent z pomidorową zasmażką, bo też doskonale pamiętam świetny smak sławetnych piaseckich flaków z czasów głębokiego PRL -u...
icon_smile.gif

Czy zamiast koncentratu pomidorowego może być gęsty włoski przecier?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A to już musisz sama obadać wypróbowując. Koncentraty różnią się smakiem i konsystencją ze sobą - włoski też deko inny będzie.
Jedno jest pewne - w PRLu napewno z włoskiego nie robili
icon_wink.gif