Jabłkowa delicja

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
ja bardzo lubię moją szprycę. Nigdy z nią nie walczę, przyjaźnimy się
icon_smile.gif
a jaka masz te szpryce bo ja mam już 3 i jest lekko pisząc do kitu
icon_sad.gif
 

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
isabell Wilton http://www.wilton.com/store/site/product.cfm?id=3E30B143-475A-BAC0-57F581F574F874A4&fid=3E32BA90-475A-BAC0-531368E153DC59F1
dzięki,ach miałam taką ale już się rozwaliła-jakaś podróbka chyba -teraz muszę szukać takiej ale gdzie -no i witam,witam
icon_smile.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Skusilam sie na to ciasto.
icon_biggrin.gif
W jakiej ilosci wody rozrobic te 3 galaretki? No i ile tej smietany, czy pol literka wystarczy?
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Syso, te galaretki trochę na wyczucie rozrób. No wiesz... jak na opakowaniu jest napisane rozrobić np. w 1/2 litra wody - to zmniejsz no nie wiem... o 100-150ml?

A i śmietaną chyba też nie ma się co za bardzo przejmować. ;) Dasz mniej będziesz miała cienką warstwę, dasz więcej - grubszą. ;)

No ja tak gadam od rzeczy, ale ja tego ciasta osobiście nie robiłam, więc nie znam dokładnych proporcji.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
icon_biggrin.gif
Dzieki Malgos! Ze smietana to lepiej wiecej
icon_wink.gif
Galaretki natomiast wolalam sie upewnic, bo nigdy nie robilam takiej masy, wiec nie mam zadnego obeznania i wyczucia. To dam 100ml na galaretke
icon_biggrin.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
a, no tak :dump: Ja juz nie mysle, dzieci mnie wykonczyly na maksa dzisiaj, potrzebuje z pol godziny, zeby dojsc do siebie :twisted:
 

infolinia

Member
Lis 17, 2005
260
0
0
Ja porcję wody zmniejszyłam o szklankę tz według przepisu z galaretek powinno być 1.5 litra wody mniej więcej 6 szklanek a ja rozrobiłam galaretki w 5 szklankach...nie czekałam aż lekko stężeje...wylewałam na biszkopty po troszku. Pierwszą warstwę galaretki z jabłkami wylałam do zakrycia biszkoptów i do lodówy...jak zaczynała tężeć to następna warstwa galaretki tak mniej więcej około połowy porcji i do lodówy...gdy zaczynała tężeć, wylałam resztę.

Co do wierzchu, ja ubiłam jedną śmietanę do ubijania Rama Crem, ale następnym razem dam 2, bo uwielbiam bitą śmietanę.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
No nieee, wszyscy robią delicję, a ja nie :dump: na przyjazd małżonka zrobię :lol:
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Mniam, mniam, mniam
icon_smile.gif
))) Pomysl jest super!
Zrobilam w ksztalcie ciastek
icon_smile.gif
, smietanke ubijalam nie zs smietanfixem, ale z galaretka
icon_smile.gif

f3e0a3e91cdb.jpg
1553f7efc3d2.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Elu swietny pomysł z tymi ciasteczkami, pięknie wyglądają (jak zawsze
icon_smile.gif
)
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A ja ostatnio (jeszcze caly czas wakacyjnie, bez dostepu do piekarnika) kombinuje na biszkoptach, z jablkami, ale smietanka robiona wzorem BeatySz (ze smeitankowca). Kapitalna, lekka... mlask...

Elu, bardzo cieniutka warstwa biszkopta. Niesamowite
icon_rolleyes.gif
icon_wink.gif