JTs Landbrot à la zorra

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ee, Beata
icon_wink.gif
Nie pytasz glupio, tylko zle sie wyrazilas i sie nie zrozumialysmy
icon_wink.gif


Nie wiem co mam Ci doradzic z tymi drozdzami..
Nie robilam tego chleba bez drozdzy, dodalam tam, gdzie byly i na pewno bym ich nie opuscila.

Beata? A czemu nie chcesz zrobic pierwszy raz tego chleba z drozdzami?
Zrobilabym najpierw tak, jak jest w przepisie i zobaczyla jak rosnie czy jaki bedzie po upieczeniu,
a potem zaczelabym eksperymentowac bez drozdzy w ciescie;-)

A moze poprostu sprobuj zrobic po swojemu i zobaczysz, jak wyjdzie?
Trudno cos doradzic.
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Caritka @ 6 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1101359Ee, Beata
icon_wink.gif
Nie pytasz glupio, tylko zle sie wyrazilas i sie nie zrozumialysmy
icon_wink.gif


Nie wiem co mam Ci doradzic z tymi drozdzami..
Nie robilam tego chleba bez drozdzy, dodalam tam, gdzie byly i na pewno bym ich nie opuscila.

Beata? A czemu nie chcesz zrobic pierwszy raz tego chleba z drozdzami?
Zrobilabym najpierw tak, jak jest w przepisie i zobaczyla jak rosnie czy jaki bedzie po upieczeniu,
a potem zaczelabym eksperymentowac bez drozdzy w ciescie;-)

A moze poprostu sprobuj zrobic po swojemu i zobaczysz, jak wyjdzie?
Trudno cos doradzic.
Caritka dziękuję za cierpliwość, chyba nie będę narazie eksperymentować i zrobię wg przepisu. pozdrawiam.
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Caritka @ 6 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1101359Ee, Beata
icon_wink.gif
Nie pytasz glupio, tylko zle sie wyrazilas i sie nie zrozumialysmy
icon_wink.gif


Nie wiem co mam Ci doradzic z tymi drozdzami..
Nie robilam tego chleba bez drozdzy, dodalam tam, gdzie byly i na pewno bym ich nie opuscila.

Beata? A czemu nie chcesz zrobic pierwszy raz tego chleba z drozdzami?
Zrobilabym najpierw tak, jak jest w przepisie i zobaczyla jak rosnie czy jaki bedzie po upieczeniu,
a potem zaczelabym eksperymentowac bez drozdzy w ciescie;-)

A moze poprostu sprobuj zrobic po swojemu i zobaczysz, jak wyjdzie?
Trudno cos doradzic.
Caritka dziękuję za cierpliwość, chyba nie będę narazie eksperymentować i zrobię wg przepisu. pozdrawiam.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Mysle, ze nie bedziesz zalowac
icon_wink.gif

Chleb jest na prawde przepyszny
icon_wink.gif

-Daj znac, jak zrobisz
icon_biggrin.gif
- Jestem ciekawa jak Ci wyjdzie i czy jednak zaeksperymentowalas, czy zrobilas tak, jak jest
icon_wink.gif

 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Caritka @ 7 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1101441Mysle, ze nie bedziesz zalowac
icon_wink.gif

Chleb jest na prawde przepyszny
icon_wink.gif

-Daj znac, jak zrobisz
icon_biggrin.gif
- Jestem ciekawa jak Ci wyjdzie i czy jednak zaeksperymentowalas, czy zrobilas tak, jak jest
icon_wink.gif
Dzisiaj upiekłam ten chleb,ale bez eksperymentów(zrobię to następnym razem).Jest jeszcze gorący więc czekam żeby posmakować, ale sądzę , że będzie pyszny bo zapach jest cudowny.Chleb jest ogromny, tylko ciekawi mnie dlaczego mój jest blady mimo,że piekł się przy włączonych grzałkach góra-dół, a ostatnie minuty dopiekał się przy włączonym grillu?
dontknow.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Oby tylko smakowal...
icon_wink.gif


Jesli chodzi o bladosc, to szczerze mowiac, nie wiem.
Gdzies juz chyba tutaj o tym czytalam, zdaje mi sie, ze Mirabbelka pisala na ten temat, ale juz nie pamietam.
Jak mi jakis chleb nie chce sie zrumienic,
to na sam koniec spryskuje go woda i przedluzam czas pieczenia, i podpiekam tak dlugo, az zbrazowieje,
w miedzy czasie spryskujac go kilka razy.
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Caritka @ 12 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1103928Oby tylko smakowal...
icon_wink.gif


Jesli chodzi o bladosc, to szczerze mowiac, nie wiem.
Gdzies juz chyba tutaj o tym czytalam, zdaje mi sie, ze Mirabbelka pisala na ten temat, ale juz nie pamietam.
Jak mi jakis chleb nie chce sie zrumienic,
to na sam koniec spryskuje go woda i przedluzam czas pieczenia, i podpiekam tak dlugo, az zbrazowieje,
w miedzy czasie spryskujac go kilka razy.
Tak właśnie zrobiłam , ale i to nie pomogło.Ukroiłam jeszcze ciepłą kromkę, no cóż....wchodzi na stałe do ulubionych
cvety.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Mirabbelko -
bussi.gif
- dziekuje, ze przyszlas na ratunek
bussi.gif
icon_wink.gif


Elle, nie pieklam nigdy z glukoza, ale z innymi slodkimi dodatkami
icon_wink.gif

ale to jest pewnie to, o czym mowi wyzej Mirabbelka.


CYTATzeby skorka byla ladnie brazowa:
(...)
- dodatek cukru, miodu lub melasy (karmelizacja)
Takze, moim zdaniem, prawda.
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
mirabbelka @ 12 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1103954zeby skorka byla ladnie brazowa:
- ważne jest, aby powierzchnia chleba nie wyschla podczas wyrastania
- dodatek cukru, miodu lub melasy (karmelizacja)
- dobre przypieczenie skorki (jak pisze Caritka)
Dziękuję za podpowiedź - w moim przypadku prawdopodobna jest wersja 2 bo 1 i 3 były spełnione. pozdrawiam.