Karpatka + foto

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
a ja mam takie głupie pytanie, czy mogę zamiast tego kremu dodać krem z torebki-kupny o smaku ajerkoniaku ? czy to bardzo zmieni smak, i czy już nie będzie to smak prawdziwej karpatki ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Annaa @ 11 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=689467a ja mam takie głupie pytanie, czy mogę zamiast tego kremu dodać krem z torebki-kupny o smaku ajerkoniaku ?
Nie ma głupich pytań!
Ofkors, że możesz użyć takiego gotowca (choć miłośników tego typu rozwiązań nie ma na forach kulinarnych zbyt wielu). Trzeba sobie czasem życie ułatwić
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ewalukas chyba z lidla karpatkowego uzywa
gruebel_2.gif

Ajeroniakowy troche smak napewno zmieni ale nie sądze, ze na gorsze
icon_razz.gif
icon_mrgreen.gif
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dziękuje:)
 

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Cudne to Twoje ciacho Nicki hehe_____.gif jeszcze nigdy nie wyszło mi takie ciasto na karpatke . Następnym razem zrobie z Twojego przepisu. Pozdrawiam
 

Załączniki

  • hehe_____.gif
    hehe_____.gif
    320 bajtów · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Mąkę, cukier waniliowy rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego mleka wlać mąkę z mlekiem, chwilę pogotować energicznie mieszając. Ostudzić
Margarynę ukręcić mikserem na puch, dodawać po łyżce masy. Ucierać przez chwilę


masa ma być ciepła czy zimna - kiedy bedę dodawać masło ?

własnie teraz robię masę
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
ewalukas @ 16 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=704910no
icon_mrgreen.gif


ewelinko - przecież pisze że ostudzić
icon_wink.gif
icon_redface.gif
tak się przejełam że
icon_eek.gif
.musze kupić okulary .dziekuję .
dzis mam pechowy dzień ale mam nadzieję że wszystko będzie ok
gruebel_2.gif
przed chwilą wsypałam kaszę manną do gara zamiast kaszy jaglanej
dump.gif
icon_redface.gif
. nie dobrze nie dobrze a mama zawsze powtarzała rób jedno ....
icon_wink.gif
wklepie fotke ja upieke ciacho
fiesgrins.gif
( jak upieke
icon_exclaim.gif
a nie zakalec)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ewelinko, trzymam kciuki
icon_smile.gif
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Sinistra @ 11 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=689473Nie ma głupich pytań!
Ofkors, że możesz użyć takiego gotowca (choć miłośników tego typu rozwiązań nie ma na forach kulinarnych zbyt wielu). Trzeba sobie czasem życie ułatwić
fiesgrins.gif
A u mnie w domu ulubiona karpatka jest z kremem na soku odcedzonym od ananasa + posiekany ananas z puszki
Jak zrobiłam ten budyniowy to stwierdzili ,że dobry ,ale tamten jest pyszny ....
icon_mrgreen.gif
gruebel_2.gif

A zdjęcia autorki przepisu
lecker.gif
mniam.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
niestety nie udało mi się ciasto ? nie moge piec 2 blach na raz?! ( nie mam pojęcia gdzie mam abc pieczenia w piekarniku , zawieruszyłam w czasie przeprowadzki ???) nie wypiekły mi się spody ale to nie jest powód do zmarwienia
icon_mrgreen.gif

zrobiłam masę ponownie i wstawiłam pierwsza porcje ciasta do piekarnika
icon_mrgreen.gif

muszę piec na raty
dontknow.gif
mam nadzieję że warto



już
mniam.gif
mniam.gif
upieczony piekny 1 placek
lecker.gif


mam jedno pytanie czy mozna podwoić porcję ciasta . mam zamiar upiec w dużej blasze bo ta jest za mała jak dla nas .
gruebel_2.gif
juz podskubuje place ...
lecker.gif
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
można podwoić - ja np. przeważnie "obcinam" składniki o połowę, by ciasta były mniejsze, i nie szkodzi to przepisom. Przypuszczam więc, ze podwojenie tez ciastu nie zaszkodzi
icon_smile.gif





Ewelinko, na pewno warto także pobawić się w napoleonkę https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...p;hl=napoleonka

Mówię "pobawić się" , bo zchodzi się na tym naprawdę sporo czasu, ale efekt jest super
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Mała_Mi @ 16 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=704994można podwoić - ja np. przeważnie "obcinam" składniki o połowę, by ciasta były mniejsze, i nie szkodzi to przepisom. Przypuszczam więc, ze podwojenie tez ciastu nie zaszkodzi
icon_smile.gif

Ewelinko, na pewno warto także pobawić sie w napoleonkę https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...p;hl=napoleonka

Mówię "pobawić sie" , bo zchodzi się na tym naprawdę sporo czasu, ale efekt jest super
daumen.gif
Mała Mi dziekuję za wspaniały przpis
bussi.gif

na pewno wypróbuje
lecker.gif
dziś upiekłam karpatkę_ do jutra nic nie zostanie ( kocham karpatkę !!!!
rofl.gif
< to moje ulubione ciacho )
zastanawiam się tylko jak mam utrzymać stała wage jak ciągle jem smakocie wyszukane w cin cin
icon_lol.gif
icon_lol.gif

ale to nie jest ważne dziś dostałam wspaniała wiadomośc i to się liczy
icon_lol.gif
icon_lol.gif
pozdrawiam
bussi.gif
lecę po małą do przedszkola ( powinnam ją odebarć o 14 a ja dopiero wychodzę ... musiałam upiec 2 placek
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

pozdrawiam
bussi.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
wink.gif

pozdrowionka!
bussi.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ale apetyczna!
icon_biggrin.gif