Keks świąteczny

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Ani chybi jakiś chochlik tu namieszał....
icon_wink.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
a ja własnie czytam przepis, bardzo mnie zastanowiła ta mąka bo własnie dużo mi się jej wydawało .. chciałam najpierw przeczytać komentarze bo tylko 2 strony to stwierdziłam że mnie nie zbawi.
dochodzę do końca komentarzy i moje wątpliwości wyjaśnione
icon_mrgreen.gif
 

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
A mój się właśnie piecze, piecze i piecze...
Wsadziłam go w dwie keksówki. Mniejsza "doszła" w 45 minut, w większa jeszcze siedzi
gruebel_2.gif
 

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Drugi się upiekł, tylko że ten pierwszy w tzw międzyczasie opadł
cry_1.gif
Czy to normalne?
Czy to znaczy, że będzie zakalec?
cry_1.gif
ugly_08.gif
baa.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
sapphire @ 18 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=922906Mhmmm...
w smaku dobre, ale bardzo słodkie i wszystkie bakalie opadły na dno
icon_frown.gif
Wiesz sapphire, ja nie wiem jak to jest z tym keksem, na początku zawsze mi się pięknie udawał, był puszysty, wilgotny i miał równo rozłożone bakalie, od jakiegoś czasu mi się nie udaje, ma inną konsystencję, bakalie opadają, a ja nic nie zmieniłam w sposobie przygotowania, ta sama maszyna kręci ciasto, może to wina tego, że dość znacznie zmniejszyłam ilość cukru
gruebel_2.gif
, jednak z ilością podaną przez bajaderkę jest dla mnie niejadalny
icon_mrgreen.gif
.
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
wlasnie sie piecze, choc jak zwykle dalam szklanke cukru zamiast poltorej, zobaczymy czy wyjdzie
gruebel_2.gif

edit: pieklam w nowej foremce i opadl
cry_1.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Zrobiłam przepis kombinowany ten i Buki keks z Kuchni polskiej.
Dałam 3/4 kostki masła a 30 dag mąki,resztę jak w tym przepisie.Piekły się 50 min.
Wyszły super,nic nie opadło.
I są pyszne,takie słodkie jak lubię.
I chyba znów ukroję sobie kawałek.
Były dwa,a zostało już mniej niż połowa jednego.A miały dotrwać do świąt zawinięte w folię
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Moj tez kombinowany

005.JPG

006.JPG

007.JPG
 

Załączniki

  • 005.JPG
    005.JPG
    120.8 KB · Wyświetleń: 3
  • 006.JPG
    006.JPG
    117.6 KB · Wyświetleń: 3
  • 007.JPG
    007.JPG
    98.9 KB · Wyświetleń: 3

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Podążyłam za kombinacją Kasika czyli

3/4 kostki masła
2 kopiaste szklanki mąki
1 szk. cukru

reszta bajaderki i rzeczywiście wyszedł pyszny keks.

Nie za suchy, bakalie nie upadły.

Żeby wyeliminować "niby" zbytnią słodycz, ciasto polałam lukrem: cukier puder i sok z 1/2 cytryny.

Coś pysznego.

I rzeczywiście długo się piekł u mnie chyba z 1.15 min,
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AKC

Member
Kwi 17, 2011
4
0
0
Mój drugi post, mój pierwszy keks i ... SUKCES
PYCHA
Dziękuję.
Dwie małe keksówki stygną a wystarczyło jeszcze na malutką babeczkę - foremka ma tak ok 10 cm średnicy - zjedzone jeszcze ciepłe
Asia