Keks z Kuchni polskiej

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,924
1,512
113
Buka @ 21 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=794287Hazo, u mnie też nie ma proszku. Dopisałam tyle, ile dodawałam.
icon_mrgreen.gif
wink.gif
W mojej pisze " 1/2 paczki proszku spulchniającego", a pod przepisem "Keks można piec bez proszku", to pewnie dlatego
w Waszych nie ma mowy o proszku.
Hazo, keks wygląda smakowicie
lecker.gif
.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja tez ten keks robie bardzo czesto od lat, jest naprawde pyszny. W tym roku dodalam do niego pol kilo bakali w tym 400 g owocow (rodzynki, skorki itp) lezakujacych w brandy przez pare dni. Keks zatem jest mocno zalkoholizowany, ale za to wilgotny z wilgotnymi bakaliami. A, no i do tego ok. 100 gram orzechow i migdalow drobno posiekanych.

Pokaż załącznik 36581

Pokaż załącznik 36582
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,669
2,967
113
Syso, przepiękny.
daumen.gif

Nawet się nie spodziewałam, że to ciasto jest tak popularne. Książka stareńka, na forum sama młodzież, kto by pomyślał...
icon_mrgreen.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Zostało po nim tylko wspomnienie

Kopia_IMG_3663.jpg
 

Załączniki

  • Kopia_IMG_3663.jpg
    Kopia_IMG_3663.jpg
    37.9 KB · Wyświetleń: 6

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Podnoszę temat bo mam go na liście keksów do zrobienia.
Waham się między trzema i dumam,który popełnić.
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Popełniłam ten kombinowany z przepisem Bajaderki,tzn.dodałam alkoholu i ubijałam osobno białka.
Wyszły super pyszne,słodziutkie dwa keksiki.
Polecam.
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
rodzince bardzo smakowal
icon_biggrin.gif
[ja wielbicielka keksu nie jestem;-)] przepis zapisuje, beda powtorki:)
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Upieklam dzis tego keksika
lecker.gif
.
Za godzinke maz wroci z pracy i oceni bo on wrecz szaleje za keksem.
Dalam 4 jajka, bo przepisujac przepis do zeszytu nie wpisalam jajek, a nie moglam sprawdzic w necie, bo linie pozrywalo w nocy (huragan tommy zderzyl sie z zachodnim wybrzezem Irlandii) i internet nie dzialal przez wiekszosc dnia.
Upieklam w dwoch malych keksowkach, jeden do pozarcia na goraco (wiem, ze keks powinien polezec, ale nie wygram z naszymi apetytami) a drugi zawine i poczekam - jak radzi Buka - moze uda mi sie sprawdzic jak keks powinien smakowac...
Po sprobowaniu cieplej jeszcze pietki i kolejnego kawaleczka uwazam ze jest pyszny i tyle. Dalam okolo 70 dag bakalii, a mogloby byc jeszcze wiecej!!!
Rodzynki i figi moczylam w brandy, potem je podgotowalam (bo troche byly twardawe), podlewalam je winem i slodkim syropem z wegierek, do ciasta dodalam skorke pomaranczowa, wegierki z zalewy i dwie lyzki rumu.
Buka, dzieki za zamieszczenie przepisu.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,669
2,967
113
Z tą ilością bakalii moczonych w pysznościach to zupełny odlot.
fiesgrins.gif

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu, ja tez ten keks lubię.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dzisiaj z dwoch keksow ostal sie jeden i to tylko dlatego, ze byly jeszcze resztki wuzetki do skonczenia.
Maz dostal piec grubych kawalkow do pracy (prosil, zebym mu keksika nie zalowala).
Keks jest rewelacyjny, dzisiaj bardziej wilgotny i ciezki - pyszny. Takiego przepisu szukalam baaaardzo dlugo. Wsrod keksow to moj zdecydowany faworyt!!!
 

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Mam Kuchnię Polską, ale z 1987 r. Dzisiaj sprawdziłam przepis na keks i jest identyczny. Zawsze mam opory przed próbowaniem przepisów z niektórych książek, wolę poczytać opinie, komentarze itp. Ale w takim wypadku ten przepis na pewno będzie przeze mnie sprawdzony
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Otworzylam sobie i podziwiam w czasie jak maz przycina plyte gipsowa.
Teraz poszlam dac lunch dzieciom, a on zasiadl i czyta.

'seks w kuchni polskiej' czyta jakby ktos mial watpliwosci
icon_lol.gif


bardzo lubie keks.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Poniżej pierwszy keks w moim życiu...
icon_smile.gif
Nie szukam innego przepisu, a nawet powiem więcej - ślę go w Świat...

Przed

Keks1.jpg

i po upieczeniu...

Keks2upw.jpg

Keks3up.jpg

Dziękuję BuCZko
bussi.gif
 

Załączniki

  • Keks3up.jpg
    Keks3up.jpg
    149.3 KB · Wyświetleń: 5
  • Keks2upw.jpg
    Keks2upw.jpg
    111.6 KB · Wyświetleń: 5
  • Keks1.jpg
    Keks1.jpg
    113.8 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,669
2,967
113
Jaka, normalnie mistrzostwo świata!
icon_lol.gif

A mojej zasługi tyle tylko, że go przepisałam.
Generalnie jestem mu wierna, mimo sporadycznych skoków w bok.
icon_mrgreen.gif
Jest po prostu najlepszy.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Sama jestem z niego dumna
icon_smile.gif

Dodam, że z każdym dniem jest smaczniejszy... Schodzi wolno, bo mało mam w domu ciasto-pożeraczy, poza tym keks jest tego rodzaju ciastem, któremu czas sprzyja, więc się nie śpieszymy
zahnlos.gif


Przepisałaś nie przepisałaś - dzięki Tobie wypiekamy go stadnie, a tak byłby opuszczonym książkowym przepisem...