Keks z Kuchni polskiej

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Ja je zrobiłam głównie dla siebie, bo bardzo mi smakują. Moja rodzinka niech je pozostałe ciasta.
icon_lol.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Moja mama dzis 3 zrobila. Jak wychodzilam od niej to jeszcze sie piekly. I dobrze bo bym pozarla takie cieple. Tak pieknie pachnialy
icon_smile.gif
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Melduję posłusznie, że dwa keksy dziś upiekłam. wyszły przepięknie pęknięte przez środek. A teraz wystudzone i zawinięte w lnianą ściereczkę i zabezpieczone folią leżą sobie w lodówce.
lecker.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,744
3,006
113
Keks upiekłam wczoraj z podwójnej porcji. Dziś w ściereczkach i torebkach zaparkował w lodówce do Świąt. W jednym tylko ubyły dwie kromeczki do porannej kawy na spróbowanie.
lecker.gif
Za każdym razem cieszy mnie doskonałość przepisu i smak wypieku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Mam przepis na ten keks jako "Keks Pani Irenki". Pyszny jest. Dziękuję Joanno za wpisanie przepisu na "Dziada". Wpisuję na listę do wypróbowania.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,507
4,773
113
Wyciągam, bo planuję upiec w niedzielę i muszę zgromadzić potrzebne składniki. Jak zwykle zrobię z podwójnej porcji i jeden do Mamy zawiozę
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,744
3,006
113
Mój ci on jest tylko dlatego, że go przepisałam z Kuchni polskiej.
icon_lol.gif

Dziś upiekłam i też z podwójnej porcji.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
A ja upiekę go jutro albo najdalej pojutrze i to z potrójnej porcji, bo to moje ulubione świąteczne ciasto. Nawet na Wielkanoc je robię, tak je lubię.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
W tym roku też obowiązkowo je zrobiłam - tym razem upiekłam dwa keksy. Wyszły pyszne, jak zawsze, tylko owoce kandyzowane opadły mi na dno, ale za to orzechy zostały na górze, więc i tak w każdym kawałku jest co pochrupać. Uwielbiam twoje keksy, Buko.
lecker.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,744
3,006
113
Długo. Mam jeszcze kawałek w lodówce i nic się z nim nie dzieje, a piekłam 14.12. Świetnie też znosi mrożenie.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Przypomnialyscie mi!
Patere umylam, zeby dokroic ciast. Keks obiecalam malzonkowi, ale raczej nie ten, chyba, ze moge dac zwykly cukier?
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,507
4,773
113
Dorotka.p @ 27 Dec 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1629106W tym roku też obowiązkowo je zrobiłam - tym razem upiekłam dwa keksy. Wyszły pyszne, jak zawsze, tylko owoce kandyzowane opadły mi na dno, ale za to orzechy zostały na górze, więc i tak w każdym kawałku jest co pochrupać. Uwielbiam twoje keksy, Buko.
lecker.gif
Spróbuj może bakalie obtoczyć w mące przed dodaniem do ciasta. Gdzieś kiedyś czytałam, żeby tak robić, może nie trzeba, ale z przyzwyczajenia zawsze mąki sypnę. W każdym razie mam ładnie rozłożone w całym cieście, więc może coś w tym jest
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,744
3,006
113
Przyznam się, że z lenistwa nie obtaczam bakalii w mące i jesli ciasto jest odpowiednio gęste, nie opadają.

Ker, bywa, że daję zwykły cukier, wtedy ubijam z nim najpierw jajka, aż się rozpuści, a potem wmiksowuję resztę. Różnicy w koncowym efekcie nie widzę.