Kiełbasa podwawelska domowa*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Mała_Mi @ 22 Nov 2012, 13:36 ) index.php?act=findpost&pid=1371891Tatter, nie trzeba molestować
icon_smile.gif
wszystko jest tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...&hl=baleron
No wiem, wlasnie dlatego tam Cie molestuje
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Mi ja przez Ciebie tez wedzarke kupilam. Niestety z powodu ciazy jestem bardzo slaba i draznia mnei wszelkie zapachy, a na mieso i wedliny patrzec nei moge, wiec moj sprzet bedzie musial poczekac do wiosny
icon_sad.gif
Ale potem dam mu popalic!
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Małgośka, co się odwlecze to nie uciecze, jak mawiają.
icon_smile.gif
Mam nadzieje, że później będziesz z niej zadowolona.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,684
2,973
113
ajaj @ 22 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1371864Buko, z wielka niecierpliwoscia czekam na Twoje posty. Tym pstragiem mnie zabilas. Mam nadzieje, ze zabijesz mnie jeszcze raz fotka tejze rybki.
Jak wyjdzie taka, jak ta pierś, to polegnę nieodwołalnie.
icon_mrgreen.gif
Nie mam odwagi spróbować, taka jest zawędzona. Wyniosłam ją na balkon, bo cały dom przez nią pachnie dymem. Na pewno za dużo tego drewna dałam.

Mięso na podwawelską pokrojone i zamarynowane. Będę wędziła w niedzielę, krótko i dam mało zrębków.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,684
2,973
113
Jolan, łatwo powiedzieć "maluśki dym", tylko jak to zrobić?
icon_smile.gif
Ile tego drewienka?

Ajaj, pewnie, "jak sie nie wywrócis, to sie nie naucys"
icon_smile.gif
Tylko mycie tego ustrojstwa za darmo, jak się ostrzyło zęby na własną wędzoneczkę to trochę tego, no wiesz...
icon_redface.gif
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Dawaj mało, zawsze możesz dosypać. Ja się naszykowałam na Bóg wie jakąś ilość do spalenia i byłam zaskoczona, że tak mało poszło. Trzymam kciuki domowy zadymiaczu
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Buko, toć mówię, garść! Rozrzucona równomiernie, pojedyńczą warstwą.
icon_smile.gif


Kurczak jest delikatny, kawałek mięsa jest cienki. Łatwo go przetrzymać za długo, i wtedy faktycznie efekt może być "zbyt".
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
I u mnie też się stało
icon_mrgreen.gif
, mąż zrobił wędzarnię z beczki. W zeszlą sobotę odbyło się peirwsze wędzenie... no i nie jest to takie proste
gruebel_2.gif
Ale się nie poddajemy i jutro znowu zaczynamy.
Wędziliśmy białą kiełbasę własnoręcznie robioną z tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale...sa-biala-surowa.
Z wędzeniem nie za bardzo nam wyszło, za ciepło, za dużo dymu, etc. Kiełbasa w sumie była dobra, tylko za bardzo uwędzona.
Pierwsze koty za płoty
icon_mrgreen.gif


DSC06707.JPG

Buko, dzięki za link do bloga. Faktycznie informacje tam są bardziej skondensowane, na forum wedlinydomowe.pl, co jeden pan to mądrzejszy
rofl.gif

I taki mały OT, muszę się pochwalić: 2 tygodnie temu robiłam swój pierwszy w zyciu ser , padło na a la Koryciński. Ale miałam radochę
fiesgrins.gif
 

Załączniki

  • DSC06707.JPG
    DSC06707.JPG
    44.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Gatita, ale piękna kiełbasa!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,684
2,973
113
Gatito, pysznie wygląda. Jak zdejmiesz skórkę, to może kiełbasa nie będzie zbyt aromatyczna. Przepis na ser wpisz koniecznie.
icon_smile.gif


No to juz jestem po wędzeniu. Tym razem drewienek dałam tyle ile trzeba, nie zadymiłam osiedla, kiełbasa w smaku też dobra. Po 20 minutach była lekko muśnięta dymem, a po parzeniu ma ładny kolor i delikatny posmak wędzonki.
Robiłam w porcji mięsa 1,70 kg, wyrobu gotowego 1,80 kg, jelita naturalne.
Trochę to wędzenie oszukane, nie takie jak z prawdziwej wędzarni, ale jak człowiek zatęskni za kawałkiem swojej wędliny, to może być.
icon_smile.gif

DSC00372.JPG

 

Załączniki

  • DSC00372.JPG
    DSC00372.JPG
    69.1 KB · Wyświetleń: 2

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,684
2,973
113
Dziekuję.
anbetung.gif

Będzie pierś do poprawki, a potem przerwa.
icon_smile.gif
Na święta i nowy rok będzie wędzenie w normalnej ogrodowej wędzarni, więc moje następne eksperymenty chyba na zapusty.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Buko, wspaniała kiełbasa! I jak się cieszę, że się udała
freu.gif


Pewnie, że to nie to, co wędzarnia. Ale jak już pisalam nie raz, chętnie bym miała taką przydomową w ogrodzie, gdybym miała dom z ogrodem.
icon_wink.gif
Radzę sobie natomiast na miarę moich możliwości, i wolę tak, niż wcale
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Buko, ależ apetyczna ta kiełbasa
lecker.gif
lecker.gif

Ok, przepis na ser wrzucę.

My mieliśmy drugie podejście do wędzenia w sobotę, tym razem szynka, troszkę się okopciła z jednej strony, ale i tak jest puszna
icon_smile.gif


DSC06724.JPG
DSC06731.JPG
 

Załączniki

  • DSC06724.JPG
    DSC06724.JPG
    36.9 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC06731.JPG
    DSC06731.JPG
    42.3 KB · Wyświetleń: 2

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,684
2,973
113
Jolan, ja to chyba jeszcze zadymacz.
rofl.gif


Gatita, szynka jak za dawnych czasów, aż zapachniało (a ślinka kap, kap....).
lecker.gif

I jak fachowo, w siatce.
icon_mrgreen.gif
Autor blogu, którego adres wpisałam wyżej, podaje łatwy sposób ubierania mięsa w siatkę.