KOKOSANKI (debiut) :)

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja bym kokosa dodała.
Z tego co pamiętam to M. robił kulki zaraz jak zrobilam mase - czyli bez chłodzenia.

A ciapałaś na blache ukulane??
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Dodać kokosu. U mnie też ciut jakby za wilgotne i z jakichś 2 - 3 z boku wypłynął płyn i się gotował na blasze... żaden problem ale jakbym dodała z łyżeczkę kokosu więcej to myślę że tak by się nie stało. A jak mąki to płska lub pół płaskiej łyżeczki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Ja nigdy nie odstawiam masy do lodowki, choc pewnie by jej to nie zaszkodzilo. jak jest za rzadka, dosypuje kokosu, maki tylko symbolicznie. rece zwilzam woda jak mi sie zaczynaja oblepiac wiorkami... ladne kule mi wychodza i nigdy nie mialam problemu z ich formowaniem... a gdyby tak galkownica do lodow nakladac?
gruebel_2.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Łyżeczka mąki i nieco kokosa? To była taka rzadka mazia. Masakra. Żadne zwilżone dłonie na niewiele by się zdały.
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
no to troche wiecej tej maki niz symbolicznie... ze 2-4 lyzeczki.. zreszta w przepisie jest tak napisane... moze kokos jakis nieteges byl.. za bardzo zmielony..
gruebel_2.gif
albo jaja wielkie. ja na 200 gram wiorek daje raczej 1 jajko, a bialko ubijam.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Piekłam 2 razy - jedne mi sie kompletnie rozplynely - nie mam pojecia dlaczemu...

masa.jpg

upie.jpg
 

Załączniki

  • masa.jpg
    masa.jpg
    26.6 KB · Wyświetleń: 0
  • upie.jpg
    upie.jpg
    30.3 KB · Wyświetleń: 0

barbi1

Member
Lut 1, 2008
11
0
0
robie zgodnie z podanym przepisem
sa wspaniale
a tu fotki , dek biala czek +kokos
b,wilgotne
dzieki IMG_1187.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1187.JPG
    IMG_1187.JPG
    596.2 KB · Wyświetleń: 0

asiad

Member
Kwi 5, 2008
114
0
0
a ja zrobilam je dzisiaj ale troszke inaczej...
kupilam na allegro takie male papilotki i w nie wlozylam...wyszly tak:
20080611_00036.jpg
malutkie takie na schrupnięcie
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 20080611_00036.jpg
    20080611_00036.jpg
    102.7 KB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Fajowy pomysł z mini babeczkami
icon_mrgreen.gif
daumen.gif
 

asiad

Member
Kwi 5, 2008
114
0
0
tylko jakos mam wrazenie, ze sa twardawe...nie sa to kamienie ale i nie sa mieciutkie...
czy one takie sa??? czy cos za bardzo je zbilam...
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Hm....
Na pewno nie są miękkie. Twardymi też bym ich nie nazwała. Chrupiące tez nie sa... raczej takie zwarte, kruche, ale nie rozpływające sie w ustach
gruebel_2.gif

Dawno nie robiłam, wiec mam nadzieje, ze dobrze pamiętam
icon_mrgreen.gif
Wiórka ciasteczka usztywniają
icon_wink.gif
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
dobra! Jutro robie!
Nie jestem wcale pewna, czy sie doczekam. Caly dzien dzisiaj mi sie chcialo kokosanek i trafilam na fajny przepis!
 

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Bardzo się cieszę, że jest tyle zadowolonych osób .
Asiad, mnie zawsze wychodza mięciutkie w środku (takie soczyste) a lekko chrupiące z wierzchu. I takie najbardziej lubimy
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
To znaczy, że co - przepiekamy?
gruebel_2.gif
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
kokosanki wyszly swietne- chrupiace i pyszne! dzieki za przepis!

zrobilam tylko mysle maly blad- ciasto bylo rzadkawe, nie mialam wiecej wiorkow kokosowych i dodalam dodatkowa lyzke maki.
I wg mnie ta make za bardzo bylo czuc, srodek taki bardziej ciastowy wyszedl. Ale oprocz mnie nikt niczego nie zauwazyl
icon_smile.gif

i wszystkim bardzo smakowaly

bede je powtarzac, ale juz pozwole im sie po blasze rozlac
 

m_martka

Member
Lut 13, 2008
8
0
0
a ja mam małe pytanie jako ze jeszcze nie jestem w pieczeniu obeznana otóż jakie dajecie masło do tych kokosanek bo chyba nie takie z pudełka bo ono sie nie rozpuszcza tylko takie z papierka np.łaciate?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Z tego co pamiętam to ja dawałąm margaryne - palma chyba to była
icon_wink.gif
taka do pieczenia/smazenia
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Bardzo dobre ciasteczka. Z lenistwa nie lepiłam kulek. lecz kładłam na blasze kupki łyżeczką. A oto moje kokosowe dzieło:
KOKOSANKI_BEZ_MAKI.jpg
 

Załączniki

  • KOKOSANKI_BEZ_MAKI.jpg
    KOKOSANKI_BEZ_MAKI.jpg
    64.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: