Kostki orzechowo-marcepanowe

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
hmmm tym razem w moich kostkach też ciężko zobaczyć tę granicę bo cienko są rozwałkowane
icon_smile.gif
ale JotHa to nic że nie widać czasem ważne żeby smakowały dobrze
icon_smile.gif

ciasto po upieczeniu jest wilgotne ale po ostudzeniu jest znacznie bardziej zwarte
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Upieczone, pokrojone, schowane głęboko.
icon_smile.gif

Ja oczywiście musiałam przynajmniej spróbować, inaczej język uciekłby mi w takie jedno nieprzyzwoite miejsce.
icon_mrgreen.gif

Pycha, pycha, pycha!
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Wlasnie wyjelam z piekarnika i ociupinke uszczknelam....
Mniam mniam!!!! Teraz pozostaje tylko schowac gleboko....
fiesgrins.gif


Jeszcze jedna uwaga: na pewno nie bylabym w stanie rozlozyc ciasto na foremke 30x40 cm. U mnie bylo akurat na okragla foremke o srednicy 31 cm (taka standardowa do pizzy).


Bardzo dziekuje Dziuniu za super przepis
anbetung.gif
bussi.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Fajne, dosc banalne ciasto, ale efekt smaczny
icon_smile.gif

Przyznaje, ze podjadam dosc systematycznie i istnieje obawa, ze pozre sama calosc przed swietami
icon_smile.gif
Jednak mi te kostki obsychaja
icon_sad.gif
Sa w puszcze, puszka wydaje sie byc szczelna ... pewnie dlatego, chroniac przed obeschnieciem wyjadam
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Moje w tym roku są cieńsze i te brzegowe są wyraźnie bardziej suche niż te ze środka, ale to nic bo są i tak smaczne bardzo
icon_mrgreen.gif
 

Mycha

Moderator
Mar 13, 2006
2,694
0
0
No to ja teraz z pytaniem
icon_redface.gif
Tez mam mielone orzechy i mam uzyc tyle samo co w przepisie czy mniej albo wiecej?
Ze tez w tamtym roku taki super przepis przegapilam
icon_rolleyes.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Cookie @ 30 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=632093nabralam ochoty na ta wspaniala krajanke. A jak zrobic ta mase orzechowa? Bede wdzieczna dozgnnnie
anbetung.gif
Ale o jaką masę orzechową chodzi?


Mycha @ 13 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=637322No to ja teraz z pytaniem
icon_redface.gif
Tez mam mielone orzechy i mam uzyc tyle samo co w przepisie czy mniej albo wiecej?
Ze tez w tamtym roku taki super przepis przegapilam
icon_rolleyes.gif
Mycha, tyle samo użyj
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Właśnie siedzi w piecu. Boję sie, aaaaaa!
Czy Wam też po rozwałkowaniu wychodziły takie cieniuteńkie płaty ciasta i masy?
gruebel_2.gif

Ja na szczęście zrobiłam w mniejszej blaszce 26x26cm i ledwo wystarczyło, a rozwałkowałam na 3mm
gruebel_2.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
kasha @ 14 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=637903Właśnie siedzi w piecu. Boję sie, aaaaaa!
Czy Wam też po rozwałkowaniu wychodziły takie cieniuteńkie płaty ciasta i masy?
gruebel_2.gif

Ja na szczęście zrobiłam w mniejszej blaszce 26x26cm i ledwo wystarczyło, a rozwałkowałam na 3mm
gruebel_2.gif
Kasiu, mnie sie to samo zrobilo w zeszlym roku.... Ledwie rozplaszczylam na kolo foremki do pizzy
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Nie dopiekł się wcale dół jest surowy i gliniasty
icon_sad.gif

zakalec się chyba zrobił, albo może trza było najpierw podpiec osobno ten dół
gruebel_2.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
kasha @ 14 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=637903Właśnie siedzi w piecu. Boję sie, aaaaaa!
Czy Wam też po rozwałkowaniu wychodziły takie cieniuteńkie płaty ciasta i masy?
gruebel_2.gif

Ja na szczęście zrobiłam w mniejszej blaszce 26x26cm i ledwo wystarczyło, a rozwałkowałam na 3mm
gruebel_2.gif
Ciasto ma być cienkie, ale nie wiem dlaczego wyszło Ci tylko 3mm i nie starczyło.


kasha @ 15 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=638039Nie dopiekł się wcale dół jest surowy i gliniasty
icon_sad.gif

zakalec się chyba zrobił, albo może trza było najpierw podpiec osobno ten dół
gruebel_2.gif
Niczego nie trzeba podpiekać osobno, nie będzie się przecież wtedy trzymało razem. Czas pieczenia jest w każdym przepisie orientacyjny, piekarniki mogą się między sobą różnić, więc czasem trzeba ciasto piec dłużej. Poza tym zawsze lepiej piec na niższym poziomie ciasta kruche, wtedy ryzyko niedopieczenia spodu jest mniejsze.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Dziuniu, żebym to ja wcześniej wiedziała, ech
icon_sad.gif


po pokrojeniu i odczekaniu aż wystygnie, przez godzinę wyciągałam kostki z blaszki, bo połowa ciasta była surowa i się rwała i ciągneła, a góra była upieczona i sucha,
sami musimy je jakoś zjeść, bo nie dość, ze niesmaczne to na dodatek brzydkie i szaro bure
wmann.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Kasha, no przykro mi bardzo ale nie wiem dlaczego tak wyszło. Najwyraźniej coś nie tak z piekarnikiem albo zbyt wysoko ta blaszka się piekła, i jeśli piszesz że cieniutko wywałkowane ciasto było to tym bardziej powinno się dobrze upiec
icon_neutral.gif
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Dziunia, to ja w tym roku powiem ponownie, że ta kostka to mistrzostwo świata.
cvety.gif
Piekłam ją bodajże poraz trzeci i za każdym razem jest absolutnie p r z e p y s z n a!

kostki_orzechowo_marcepanowe_2_.JPG
 

Załączniki

  • kostki_orzechowo_marcepanowe_2_.JPG
    kostki_orzechowo_marcepanowe_2_.JPG
    87.1 KB · Wyświetleń: 3

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Małgosiu, cieszę się że tak Ci smakują
icon_smile.gif
Ja w tym roku ich jeszcze nie robiłam i pewnie dopiero w styczniu zrobię na jakiś weekend, bo produkty mam ale na święta czasu już mi nie starczyło.