Krem do tortów- lekki, ale zwarty

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
to nie moje
icon_razz.gif
ja tylko pytałam jak takie zrobić
icon_smile.gif
Różyczki robiła Iva
 

Kasia_89

Member
Sie 7, 2013
1
0
0
Świetny krem, rzeczywiście piana długo się ubijała ale dało rade
icon_smile.gif


Tort robiłam na urodziny Taty i wszystkim smakował. Jestem zadowolona, że trafiłam na ten właśnie przepis
icon_smile.gif


 

Załączniki

  • 999071_10201135583985077_1969798277_n.jpg
    999071_10201135583985077_1969798277_n.jpg
    87.6 KB · Wyświetleń: 0

justyna56

Member
Mar 3, 2013
37
0
0
myśli taka sobie,że jak śmietanę ubije, i żelatynę doda.... to torty umie robić!!!!
raju dziewczyny!!! ja tę masę już cztery razy robiłam.... i NIC!
oczywiście na początek śmietana się zważyła, bo jakże by inaczej
icon_sad.gif
( ok myślę, podgrzeję, będzie git), potem jak dodałam budyń do masła.... identyczna sytuacja! co ze mną? no dobra pewnie za szybkie obroty?? spróbuję jeszcze raz: zmienię śmietanę, co najmniej 12 godzin w lodówce, a potem poooowooooliiii.... jak się nie uda: poddaję się, beztalencie jestem i tyle
cry_1.gif
icon_redface.gif
 

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Czesc dziewczyny. W moim torciku gorne pietro zrobilam ze smietanki z biala czekolada i podrzucilam malinki (troche kwasnie) dla przelamania smaku. Smietanke tylko podgrzalam nie gotowalam i rozpuscilam w niej biala czekolade. Wystudzilam i do lodowki na 12h. Potem ubilam z fixem (dla pewnosci) i gotowe
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • PicsArt_1394382135917.jpg
    PicsArt_1394382135917.jpg
    793.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 2014_03_09_17.19.40.jpg
    2014_03_09_17.19.40.jpg
    256.8 KB · Wyświetleń: 0

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
pomóżcie potrzebuję zrobić tort na czwartek czekoladowo miętowy.
krem ma być bita śmietana.
chcę upiec ciasto czekoladowe takie trochę sufletowe.
do tego krem bita śmietana serek mascarpone likier mietowo czekoladowy i żelatyna,
albo bita śmietana z białą czekoladą rozpuścić zostawić na noc i dodać likier
sama już nie wiem
podpowiedźcie coś
czy któraś robiła coś podobnego
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
pychotka12 @ 11 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1510044pomóżcie potrzebuję zrobić tort na czwartek czekoladowo miętowy.
krem ma być bita śmietana.
chcę upiec ciasto czekoladowe takie trochę sufletowe.
do tego krem bita śmietana serek mascarpone likier mietowo czekoladowy i żelatyna,
albo bita śmietana z białą czekoladą rozpuścić zostawić na noc i dodać likier
sama już nie wiem
podpowiedźcie coś
czy któraś robiła coś podobnego
ja robię ostatnio bardzo często taki jak tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37899
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
to z pewnością nie jest właściwe miejsce na dyskusję o masie miętowej, ale jeszcze tylko napiszę, że landrynki powodują krzepnięcie gotowej masy, więc skoro nie zamierzasz ich używać powinnaś dać więcej żelatyny, albo jakoś inaczej zagęścić.
 

AzjaB

Member
Mar 20, 2014
8
0
0
Dziewczyny, czy mogę do tej masy (z postu 1) dodać mrożone maliny w całości? Najpierw je rozmrozić, odsączyć?

Kurcze tak chcę żeby tort był pyszny, niestety mimo, że ogólnie piekę nieźle jakoś rodzina we mnie nie wierzy... Nawet siostra mi doniosła, że mama chce w tajemnicy zamówić tort "na wszelki" wypadek... Srasznie mi przykro, ale nie dam się im! Dlatego musi być EKSTRA. Pomóżcie
icon_smile.gif
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
AzjaB @ 24 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1512342Dziewczyny, czy mogę do tej masy (z postu 1) dodać mrożone maliny w całości? Najpierw je rozmrozić, odsączyć?

Kurcze tak chcę żeby tort był pyszny, niestety mimo, że ogólnie piekę nieźle jakoś rodzina we mnie nie wierzy... Nawet siostra mi doniosła, że mama chce w tajemnicy zamówić tort "na wszelki" wypadek... Srasznie mi przykro, ale nie dam się im! Dlatego musi być EKSTRA. Pomóżcie
icon_smile.gif
Musisz sobie zdawać sprawę, że maliny mają takie male pesteczki dość twarde i mocno wyczuwalne. Poza tym po rozmrożeniu to raczej masz takie błotko malinowe. Dlatego dość często robi się z nich raczej mus aby móc przetrzeć przez sito. Nie wszystkim to jednak przeszkadza. Zastanów się czy może nie zrobić świeżych truskawek. Są obecnie w biedronce , nie są zbyt miękkie ale naprawdę aromatyczne i smaczne. Można zrobić mus z mrożonych truskawek pod krem a świeże połówki poutykać gęsto w kremie. Musisz sama wybrać
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Jak poszukasz w warzywniaku pod domem to dostaniesz swieze maliny co prawda hiszpanskie ale zawsze maliny.. zrobilam bita smie5ane z biala czekolada i upchneam takowe malinki.. byly kwaskowe i zrownowarzyly slodki krem
icon_smile.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Absolutnie nie.
ROzmrożą się i będą prawie jak świeże. Wielokrotnie testowane, inaczej bym nie polecała.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Na dowód, że krem nie płynie, a maliny pozostają w takim kształcie jak świeże.
Wewnątrz tortu były wtykane mrożone, na wierzchu świeże.



m_fchvMGq0wYtmb232DHhXMLbbrH5hF_ARlrye8P2AI.jpg



 

Załączniki

  • m_fchvMGq0wYtmb232DHhXMLbbrH5hF_ARlrye8P2AI.jpg
    m_fchvMGq0wYtmb232DHhXMLbbrH5hF_ARlrye8P2AI.jpg
    171.4 KB · Wyświetleń: 1