WItam wszystkich!
Zanim znalazłam ten przepis natknęłam się sąsiednim konkurencyjnym forum
na przepisik w wersji uproszczonej tzn.
ciasto francuskie (korzystałam z Frosty)
pierś z kurczaka ( ja miała filet)
przyprawa Kotanyi Gyros
oliwa
link wrzucę wieczorkiem, bo musze to odszukać
Cytuję co sobie skopiowałam:
"...Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą Gyros, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i smażyć je na złoty kolor.
Ciasto francuskie rozmrozić. Jesli jest to jeden płat, podzielić go na 6 części. W opakowaniu firmy Frosta jest 6 pojedynczych płatów ciasta, więc ich już nie musimy dzielić.
Każdy płat lekko rozwałkować,na nim kłaść usmażone mięso.
Ciasto składać tworząc "paczuszkę" - czyli niewielką kopertę z nadzieniem w środku.
Przygotowane paczuszki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować ich wierzch rozkłóconym jajkiem:
Paczuszki wstawić do gorącego piekarnika.(200 - 210 stopni C) na około 30 - 35 minut (czasami dłużej, ale to zależy od piekarnika) - ja korzystam z gazowego.
Paczuszki są gotowe, gdy się zarumienią .."
I tak też yczyniłam, kurczak w tej przyprawie był boski, a całość polałam takim sosikiem:
2 jogurciki naturalne
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
wymieszać wszystko i doprawić do smagu wg gustu: sól, pieprz i inne przyprawy....można wkroić kopereczek mniam mniam
a ponizej to juz mój kurczaczekna patelni i sesja zdjęciowa podczas pieczeia w piekarniku
.........teraz muszę spróbować wersji którą zaserwowała Katee!!!