Light Silesian Rye

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
Margot @ 30 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1660029Jak dobre to liczę na przepis
lecker.gif
Sprawdzę czy czasem nie ma tego przepisu u nas. Jeśli nie - to wstawię.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,425
4,676
113
Lekka chleba w piekarniku, za chwilę wyjmuję. Tak często piekę ten chleb, że przepis mogę podać z pamięci nawet obudzona w środku nocy
icon_smile.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Dzisiaj dla odmiany wersja Dark. Bez drożdży, bo zapomniałam dodać, skupiłam się na tym, żeby nie zapomnieć o soli
zahnlos.gif
.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,425
4,676
113
U mnie dzisiaj też będzie, klasycznie, w wersji light. Na razie na etapie zaczynu, bo mi, ze względu na rozkład dnia, bardziej pasuje nocne pieczenie. Ciasto robię już tak automatycznie, że często się zastanawiam, czy na pewno tę nieszczęsną sól dodałam, ale zawsze się okazuje, że sól sypałam, tylko tego nie pamiętam.
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Anka, z sola mam tak jak Ty. Sol stawiam obok pojemnika z ciastem i zaraz po posoleniu odstawiam na swoje miejsce.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Chleb w wersji dark jest wyśmienity, chyba nawet lepszy niż light. Drożdże nie było konieczne.
 

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Ja może zadam pytanie z serii nie najmądrzejszych, proszę o wybaczenie, dopiero od 2 miesięcy poznajemy się z zakwasem.
Czy muszę robić zaczyn o 50 g większy niż potrzebuję? Czy mogę zrobić w proporcach 50-50-50, na jedno pieczenie i przy kolejnym nowy?
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Ja staram się zawsze zrobić tylko tyle ile potrzebuję. W słoiczku zostaje brudne dno, które lekko przysypuję mąką żytnią i tylko tyle trzymam w lodówce.

Edit: Okazuje się, że odpowiedziałam na inne pytanie. Do tego chleba potrzebuję na zaczyn 50 g zakwasu i tyle produkuję na tych resztkach z dna słoika.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,425
4,676
113
katka323 @ 31 May 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1661917Ja może zadam pytanie z serii nie najmądrzejszych, proszę o wybaczenie, dopiero od 2 miesięcy poznajemy się z zakwasem.
Czy muszę robić zaczyn o 50 g większy niż potrzebuję? Czy mogę zrobić w proporcach 50-50-50, na jedno pieczenie i przy kolejnym nowy?
Ja robię z przepisu Mirabelki: http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-recep...ne/lekka-chleba i tam cały zaczyn idzie do ciasta, nic się nie zostawia na potem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,425
4,676
113
Piekę ten chleb już od kilku lat, ale ostatnio mnie naprawdę zaskoczył. Nie wiem, czy to zasługa nowo wyhodowanego zakwasu (poprzedni spleśniał, nowy trzymam już nie w garażowej lodówce, a w kuchennej, w lekko zakręconym słoiku i jak na razie jest ok), czy mąka 650 z Biedronki ma w sobie jakiś środek spulchniający, czy też mikroklimat mi się w domu zmienił, ale ciasto na chleb rośnie jak głupie
icon_smile.gif
Dobrze, że mam też większe foremki, niż te, których zwykle używałam, bo wyrasta mi ponad formę. Dodaję wprawdzie drożdże, ale dużo mniej, niż w przepisie, pół łyżeczki na podwójną porcję, ostatnio nawet mniej, niż pół. Jutro chyba nie wsypię w ogóle drożdży, zobaczę co z tego wyjdzie. W każdym razie chleb jest puszysty, mięciutki, rodzina chyba zadowolona, ale mi smakował bardziej taki bardziej zwarty.
Zaletą jest to, że te bardziej wyrośnięte bochenki nie pękają mi w niespodziewanych miejscach, tylko tam, gdzie zrobię nacięcia.

chlebpazdziernik.jpg chlebpazdziernik2.jpg
 

Załączniki

  • chlebpazdziernik.jpg
    chlebpazdziernik.jpg
    84.6 KB · Wyświetleń: 2
  • chlebpazdziernik2.jpg
    chlebpazdziernik2.jpg
    75.6 KB · Wyświetleń: 2

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,425
4,676
113
Dziękuję za komplementy. Faktycznie, urody im nie brakuje, ale dla mnie zbyt puszysty ten chleb. Dzisiaj robię zupełnie bez drożdży, trzymajcie kciuki
icon_smile.gif
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,425
4,676
113
Chleby już w piekarniku. Urosły jak na drożdżach. Ocena organoleptyczna będzie jutro w porze śniadania
icon_smile.gif