Nie nie - tamte ozdoby robią dziewczyny z masy cukrowej na żelatynie - ona jest inna w konsystencji i nie tak tłusta jak ta - lepiej, szybciej też zasycha.
W zasadzie tej masy jeść nie ma konieczności - można zdjąć ozdoby i zjadać wyłącznie wnętrze tortu
Zjeść odrobinę ok ale obłożenie tortu plus ozdoby to dla wielu zbyt wiele
No chyba żeby pokombinować ze smakiem, dodać trochę kwasku, albo odrobinę zapachu migdałowego, wtedy masa udaje marcepan
Cienkie płatki można zrobić na wiele sposobów, musisz sporo poczytać tu i ówdzie
dziewczyny pomagają sobie specjalnymi narzędziami do obróbki masy cukrowej, ja różyczki lepiłam zawsze w palcach wyłącznie, do większych form niezbędne jest jednak wałkowanie i wycinanie foremkami lub od wzoru, potem obróbka, suszenie, składanie... trochę to trwa ale efekty jak zauważyłaś - powalają na kolana wszystkich oglądających, więc warto włożyć trochę trudu
Tutaj masz watek o ozdobach z masy cukrowej krok po kroku - dużo można się nauczyć
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=34052