Mazurek czekoladowy z orzechami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,462
5,595
113
Mazurek czekoladowy

Źródło - "Wielka Księga Kucharska - Święta polskie" Wyd. Axel Springer 2007

Ciasto:
250 g mąki
180 g masła
10 łyżek cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Masa:
4 jajka
250 g cukru
250 g czekolady
12 łyżek mąki
120 g orzechów laskowych
100 g rodzynek

do dekoracji - siekane orzechy i migdały

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, przesiekać z masłem, szybko zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny do schłodzenia.
Rozwałkować, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko podpiec.
Jajka na masę utrzeć z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę.
Wymieszać z rodzynkami i grubo posiekanymi orzechami.
Rozłożyć masę na podpieczonym spodzie, udekorować migdałami i orzechami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.


Moje uwagi:
Zrobiłam malutki, z pół porcji, na kruchym cieście polskim, bo miałam już nim wylepioną foremkę.
Pod masę czekoladową dałam przetarty przez sito dżem malinowo - różany wymieszany z mielonymi orzechami laskowymi.
Rodzynki zastąpiłam suszonymi żurawinami, a wierzch posypałam posiekanymi migdałami. Bakalii dałam trochę więcej niż w przepisie, a czekoladę - gorzką o zawartości 70% kakao.
Wyszedl pyszny, na pewno do powtórki. Intensywnie czekoladowy, nie za słodki, pachnący malinami i różą.
Masa czekoladowa świetna - lekko chrupiąca na wierzchu, wilgotna i miękka (podobna do trufli) wewnątrz.

mazurek_czekoladowy1.jpg

mazurek_czekoladowy.jpg
 

Załączniki

  • mazurek_czekoladowy.jpg
    mazurek_czekoladowy.jpg
    89.6 KB · Wyświetleń: 114
  • mazurek_czekoladowy1.jpg
    mazurek_czekoladowy1.jpg
    99.2 KB · Wyświetleń: 123
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,462
5,595
113
W tym roku pod masę czekoladową planuję różę i marcepan, a zamiast orzechów dam migdały.
Na spód - ciasto laskowe tatter.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Joanno, co Ty mi robisz nooo
icon_rolleyes.gif
zahnlos.gif
Czekolady mam od groma, myślałam o jakimś mazurku czekoladowym, chyba nie mam wyjścia
cry_1.gif
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,462
5,595
113
Dziuniu, polecam, bo jest wart grzechu.
icon_wink.gif

A i tak jakoś musisz zutylizować tę czekoladę...
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Joanno, przepyszny ten mazurek, masa faktycznie truflowa w smaku i konsystencji, mocno czekoladowa i nie za słodka, błyskawicznie się robi jak się ma wcześniej przygotowane ciasto na spód. Orzechami laskowymi posypałam tylko wierzch, a następnym razem dodam jeszcze do środka rodzynki moczone w rumie i to będzie to
fiesgrins.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,462
5,595
113
Cieszę się bardzo, że Ci smakuje. W tamtym roku tak mi podpasował, że w tym się znalazł na obowiązkowej liście.

mazurekm_czekoladowy.jpg
 

Załączniki

  • mazurekm_czekoladowy.jpg
    mazurekm_czekoladowy.jpg
    86.3 KB · Wyświetleń: 87
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,831
2,094
113
Joanno, jak myślisz - czy można masę z tego przepisu rozsmarować na waflu i tak zapiec?
Nie mam czasu piec spodów, a bardzo podoba mi się to, co na wierzchu.

Sama sobie odpowiedziałam, bo zrobiłam na grubym waflu. Niczego nie dawałam pod masę czekoladową.
Wyszedł bardzo smaczny, bo dzięki waflowi bardzo chrupiący.

mazurek_czekoladowy.jpg
 

Załączniki

  • mazurek_czekoladowy.jpg
    mazurek_czekoladowy.jpg
    73.9 KB · Wyświetleń: 89
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,462
5,595
113
Bardzo ładny.


Mój w tym roku upiekłam na cieście z mielonych orzechów włoskich wzorowanym na laskowym tatter, z mąką orkiszową i gryczaną.
Pod masę czekoladową (z orzechami włoskimi i żurawinami) dałam marcepan i tartą różę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,462
5,595
113
W tym roku masa czekoladowa jak zwykle z połowy porcji (z mniejszą ilością cukru), ale zamiast gorzkiej czekolady stopiłam 2 tabliczki lidlowej czekolady deserowej z całymi orzechami laskowymi i dorzuciłam sporą garść całych migdałów:

mazurek_truflowy.jpg
 

Załączniki

  • mazurek_truflowy.jpg
    mazurek_truflowy.jpg
    42.6 KB · Wyświetleń: 97

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
225
224
43
Bardzo podoba mi się ten mazurek. W mojej rodzinie nie piekło się mazurków i stąd moje pytanie czy mogę go upiec w piątek przed świętami.
 

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
225
224
43
Mazurek upieczony i zjedzony:love:. Wszystkim smakował. Na pewno do powtórki. Następnym razem zrobię z orzechowym spodem. Dziękuję Joanno za przepis:anbetung:
 
  • Like
Reakcje: Joanna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,462
5,595
113
Cieszę się, że smakował. Też go w tym roku piekłam, z całymi migdałami i deserową czekoladą, na cieście z dodatkiem drożdży.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy