Mini choco-coffee Pavlova

Dagmara

Member
Paź 7, 2005
65
0
0
chokladkaffemarang.jpg


chokladkaffemarang2.jpg


Juz kiedys pisalam o mini pavlova (https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19149). Tym razem zrobilam z kawa i czekolada.

Mini choco-coffee Pavlova
(wychodzi 9-10)

4 bialka
szczypta soli
250 gram cukru
1 lyzeczka octu winnego z bialego wina (ocet sprawi ze bezy beda w srodku ciagnace)
2 lyzeczki kakao
40 gram czekolady ciemnej, posiekana
2 lyczecki rozpuszczalnej kawy espresso (”Nescafé Espresso”)

smietana kremowka
owocowy syrup (ja uzywam malinowy)
owoce, najlepiej kwaskowate


Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Naszykowac 2 blachy do pieczenia, nalozyc papier do pieczenia.

Ubic bialka ze szczypta soli na prawie sztywno, pod koniec dodawac po powoli cukier az do jednolitej swiecacej i gestej konsystencji. Dodac kakao, ocet, czekolade i kawe, delikatnie wymieszac z piana. Lyzka wylozyc okrogle bezy na okolo srednicy 10 cm, 5-6 na kazdej blache. Obwrucona lyzka zrobic male zaglebienia w bezach (zeby przy podaniu bylo wiecej miejsca na owoce i smietane). Wstawic do piekarnika. Obnizyc temperature do 150 stopni. Piec przez 30 minut. Wylaczyc piekarnik i pozostawic w nim bezy przez 1,5 godzin.

Podac z bita smietana, owocami i syrupem. Mozna zrobic maly buffet z roznymy dodatkami; na przyklad postawic czekolade, rozne owoce, marmolady, syropy i bita smietana na stol. Kazdy gosc po prostu robi wlasna ulubiona kombinacje!

Bardzo dobrze sie mroza.
 

Scio

Member
Lip 10, 2007
25
0
0
Boskie
mniam.gif
. Szkoda, ze4 nie ma sezonu na truskawki, ale moze by tak z brzoskwinka albo ananaskiem
gruebel_2.gif

Hmm... moze kochaniu na dzien chlopa zrobie.

Dzieki
cvety.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0