Moja bajaderka

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ciacho poskładane z różnych przepisów + moja własna radosna twórczość
icon_smile.gif


Biszkopt kakaowy (na bazie przepisu na biszkopt z octem Hichotki
bussi.gif
) :

5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu


Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, kakao, proszek do pieczenia – ubijamy, dolewamy olej, mieszamy i na sam koniec dodajemy łyżkę octu.
Pieczemy 20 min. w 160’ a następnie 20 min. w 200’ (tortownica 26cm). Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy przestygnie kroimy go na 2 blaty.

Masa bajaderkowa (na bazie przepisu Nutelli
bussi.gif
):

- 100g połamanych herbatników
- 5 pokrojonych pierniczków z lukrem
- 35g pokrojonej czekolady 70% kakao
- 50g rodzynek
- okruszki z makowca ;)
- troche skórki cytrynowej
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki margaryny
- 1/3 szklanki wody
- 1 zapach rumowy

Kakao, cukier, wodę i margarynę zagotować. Do lekko przestudzonej masy dodać dżem, rodzynki, herbatniki (i inne gadżety, które mamy na zbyciu) + zapach.

Dolny blat biszkoptu nasączamy herbatą z cukrem ( + dolewka alkoholu o ile nam nie żal
icon_smile.gif
), wykładamy masę, na to drugi blat, nasączamy. Polewamy np. polewą kakaową z żelatyną Cinki
bussi.gif
Wkładamy do lodówki żeby ciasto się schłodziło.


DSC06265.JPG

DSC06269.JPG
 

Załączniki

  • DSC06265.JPG
    DSC06265.JPG
    186 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC06269.JPG
    DSC06269.JPG
    166 KB · Wyświetleń: 2