norweski deser jablkowy-TILSLØRTE BONDEPIKER

Poziomka

Member
Paź 21, 2008
318
0
0
Aż ślinka cieknie
a015.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Smakowicie wygladaja wasze "panienki"
lecker.gif

Nie moge sie doczekac jesieni...
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Szybki i pyszny, czyli to, co tygryski lubią najbardziej
icon_biggrin.gif


Vidarko, czy Ty może mówiłaś już, co oznacza jego nazwa w oryginale?

norweski.JPG
 

Załączniki

  • norweski.JPG
    norweski.JPG
    103.2 KB · Wyświetleń: 0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Mi, to są właśnie Zawoalowane młode chłopki
icon_lol.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
aaaa, właśnie, dziękuję, Kasha
icon_biggrin.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,390
3,677
113
Do jabłek dałam mniej cukru (kilka łyżek). Cynamonem tylko leciutko poprószyłam z wierzchu - nie dawałam go do jabłek. Bitą śmietanę wymieszałam z mascarpone, bo musiałam zutylizować pudełko. Jako herbatniki posłużyły podprażone Digestive. Bardzo smaczny deser.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Robiłam ten deser już 4 razy i byłam pewna, że się tu wpisałam, ale chyba nie.

Deser jest pyszny. mój chłop - maniak szarlotkowy - go uwielbia. Ja zresztą też.
Robię trochę inaczej - daję jabłka ze słoika, nie słodzę ich już, tylko przesmażam z rodzynkami, cynamonem i imbirem. Śmietana najlepsza kwaśna moim zdaniem. Słodzę ją bardzo niewielką ilością cukru. 2 razy zrobiłam dla siebie (bo chłop takich wynalazków nie je) z płatkami owsianymi zamiast herbatników. Podprażone płatki podgrzałam z masłem, miodem i imbirem. Aha - do tej pory robiłam tylko zimą i wiosną, nie dawałam więc deseru do lodówki. Raz nawet zrobiłam na ciepło, tzn jabłka były ciepłe.
Obie wersje baaaardzo lubię.
lecker.gif
Wczoraj znów jedliśmy.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
SKŁADNIKI:
ciasteczka bebe ja kupiłam BETI z Biedronki
śmietana kremówka
jabłka

Jabłka kroimy w kostkę i próżymy z dodatkiem cukru waniliowego i jak ktos lubi to skórka starta z pomarańczy ja robię bez.

Ciasteczka kruszymy ja robię to blenderem i wrzucamy na suchą patelnię i rumienimy cały czas mieszając.

Smietane ubijamy.

I jak mamy przygotowane wszystkie składniki to przekładamy warstwami do pucharków.

Gwarantuje że deser jest rewelacyjny i szybki w wykonaniu.

89f1ff4f419e3e7fmed.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: