Nürnberger Lebkuchen

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ooooo! Na 100% zrobię je w tym roku! Wyglądają przepysznie
mniam.gif


A co do andrutów - to pojęcie jest bardzo zróżnicowane w narodzie jak widać
icon_lol.gif
http://images.google.pl/images?hl=pl&s...sa=N&tab=wi
Jak dla mnie wafle takie suche do przekładanie masami to nie to samo co andruty. Wafle są mniej lub bardziej karbowane, praktycznie bezsmakowe, napewno nie słodkie zaś andruty są słodzone, często smakowe (np jabłkowe) i płaskie jak opłatki kościelne, może trochę bardziej kruche...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Gucio @ 26 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=904752Caritko
anbetung.gif
bussi.gif


są naprawdę przepyszne, a do tego wspaniały zapach unoszący się w domku
mniam.gif
icon_razz.gif
Rzeczywiscie sa przepyszne. Te i te https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26137&hl=elizy na pewno zrobie z podwojnej porcji,
a inne- po polowie.


Cinka @ 26 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=904804Ooooo! Na 100% zrobię je w tym roku! Wyglądają przepysznie
mniam.gif
Mam nadzieje, ze beda Ci smakowac
icon_biggrin.gif


CYTATA co do andrutów - to pojęcie jest bardzo zróżnicowane w narodzie jak widać
icon_lol.gif
http://images.google.pl/images?hl=pl&s...sa=N&tab=wi
Jak dla mnie wafle takie suche do przekładanie masami to nie to samo co andruty. Wafle są mniej lub bardziej karbowane, praktycznie bezsmakowe, napewno nie słodkie zaś andruty są słodzone, często smakowe (np jabłkowe) i płaskie jak opłatki kościelne, może trochę bardziej kruche...
Pod tym sie podpisze
icon_wink.gif


Gdzies kiedys obil mi sie jakis przepis- juz nie pamietam, ze zamiast oblatow, mozna uzyc papieru ryzowego.
Nie mam pojecia, jak sie sprawdzi, bo z papierem jeszcze nigdy nic nie robilam,
ale przy pieczeniu bede probowac.
Moze bedzie mozna je zastapic? Zobaczymy.
Dam znam- ale to gdzies dopiero za miesiac
icon_wink.gif
( bo wtedy bede je piec
icon_wink.gif
)
 

soczewka

Member
Sie 27, 2007
25
0
0
Oblaty zamówione, czekam na przesyłkę
icon_smile.gif
Znając przepisy Caritki, wiem że to musi być pyszne
icon_mrgreen.gif



Prześledziłam cały temat i nie znalazłam żadnej informacji jak długo te pierniczki mogą leżeć. Kiedy powinnam je zacząć robić, żeby na Święta były dobre?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
soczewka @ 11 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=910036Oblaty zamówione, czekam na przesyłkę
icon_smile.gif
Znając przepisy Caritki, wiem że to musi być pyszne
icon_mrgreen.gif
icon_biggrin.gif
Dziekuje
anbetung.gif
- milo mi to slyszec
cvety.gif


CYTATPrześledziłam cały temat i nie znalazłam żadnej informacji jak długo te pierniczki mogą leżeć. Kiedy powinnam je zacząć robić, żeby na Święta były dobre?
Mozesz zrobic dzien , dwa, lub trzy dni przed.
One sa dobre od razu po upieczeniu. Nie musza "lezakowac".
Nie wiem, ale wydaje mi sie, ze nawet tydzien by im nie zaszkodzil, (oczywiscie pod zamknieciem, zeby sie nie wysuszyly)
U mnie przetrwaly zaledwie trzy dni.
Mialam zrobic jeszcze na zeszloroczne Swieta, ale sprawy zdrowotne pokrzyzowaly mi plany
i nie moglam sie przekonac dokladniej, jak dlugo moga lezec.
W tym roku dopiero bede "eksperymentowac"
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

soczewka

Member
Sie 27, 2007
25
0
0
Bardzo dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
W tej chwili "szaleję" w kuchni przy Twoich piernikowych sercach i co chwilę przeganiam córeczkę, bo wyżera mi surowe ciasto
rofl.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
soczewka @ 12 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=910367Bardzo dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
W tej chwili "szaleję" w kuchni przy Twoich piernikowych sercach i co chwilę przeganiam córeczkę, bo wyżera mi surowe ciasto
rofl.gif
rofl.gif


Przejrzalam ten watek i natknelam sie na wypowiedz Anny, ktora pisze, ze te pierniki lezaly dluzej, jak tydzien
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...mp;#entry770072

czyli mozna smaialo przygotowac jeszcze wczesniej
icon_wink.gif


Mam nadzieje, ze wyjda, i ze beda smakowac
icon_wink.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
soczewka @ 12 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=910538Jeszcze raz bardzo dziękuję. Soczewki muszę wymienić na silniejsze chyba
rofl.gif
, bo nie doczytałam tego
eee, a moze wystarczy je tylko jakos wyczyscic?
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif


Nie przejmuj sie, mi tez sie zdarza, ze czytam pare razy, a i tak czegos tam niedoczytam
icon_mrgreen.gif


CYTATW to nie wątpię
icon_smile.gif
Nigdy się jeszcze nie zawiodłam na Twoich przepisach
icon_mrgreen.gif
Bardzo mnie to cieszy
icon_biggrin.gif

Dziekuje
bussi.gif
 

soczewka

Member
Sie 27, 2007
25
0
0
Gotowe!!! Leżą już sobie w słoju. Są FANTASTYCZNE!!! I wyszły mi prawie tak ładne jak Caritki
icon_mrgreen.gif

Ja zawsze dodaję mniej cukru niż widzę w przepisach bo nie lubię za słodkich ciastek i te mi wyszły jednak trochę za mało słodkie. Dla mnie i tak idealne, małżon tylko lekko się krzywił, ale w sumie stwierdził że są pyszne :D
Dziękuję, dziękuję, dziękuję!!!!!!
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Bardzo, bardzo sie ciesze, Owieczko
icon_biggrin.gif
freu.gif



A w ogole, to zawstydzacie mnie, moje drogie Panie
icon_mrgreen.gif


Ja ich jeszcze nie robilam
icon_redface.gif
a MUSZE zrobic!
icon_mrgreen.gif

- ale jak dam rade (bo przyjezdzamy do Pl 23-go) i w ogole zdaze, to zrobie u Mamy.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_biggrin.gif

bussi.gif
Ciesze sie, ze musza byc
icon_wink.gif

W zeszlym roku sie nie wyrobilam z ich pieczeniem, ale w tym - beda
icon_biggrin.gif

Musza
icon_wink.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Uwaga, piecze sie pierwsza blacha
icon_biggrin.gif


Misze przyznac, ze sie zlamalam i wyzarlam z miski z 20% gotowej masy. Nawet surowe ciasto jest przepyszneeeeeeee!!!!!

 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Update: po konsumpcji gotowego produktu (raczej dwoch rozmair XXXL
icon_wink.gif
) postanowilam je zaniesc do pracy, bo inaczej wyjem reszte produkcji
biggrinflip.gif
biggrinflip.gif
zahnlos.gif



Musze je koniecznie przyrzadzic po przyjezcie do Polski

 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Boshka! - Ale sie ciesze!
Super!
banana.gif

bussi.gif


Margot, mozna
icon_mrgreen.gif
Ja, bede piec je w srode, bo jutro nie mam czasu na taka "zabawe"
icon_confused.gif

Chcialam wczoraj zrobic, ale nie wyrobilam.
baa.gif

 

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,308
283
83
Wczoraj wyprodukowałam porcję. Pyszne są!
lecker.gif

Dodałam 200g skórki pomarańczowej, rodzynki i otartą skórkę z jednej cytryny. Wiórki kokosowe pominęłam, bo nie miałam i jakoś mi do pierników nie pasowały. Ciasto w pierwszej wersji nieco za rzadkie mi wyszło (pierniczki się w czasie pieczenia rozlewały i robiły płaskie), więc dodałam mąki i kolejne partie były już ok.

Część pierniczków już pożarta, część powędrowała do rodziny w prezentach. Wszyscy, którzy do tej pory próbowali bardzo chwalili.

Dzięki za przepis. Na pewno będę powtarzała (może nie tylko na święta
icon_smile.gif
)
Zdjęcia mam, ale standardowo kabel od aparatu się gdzieś zapodział. Jak znajdę, to postaram się dodać.