Omlet (placek) owsiany z owocami*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,665
113
Elu, ja jak wcześniej pisałam, robię najczęściej bez banana, z odrobiną soli.
Jest pyszny, polecam.
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Zajadam placek.
Jest rewelacyjny.
Jutro dam wiecej płatków. i pomyslę co mogę dodać jeszcze jako dodatek.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Elu, jabłko drobno pokrojone, maliny, rodzynki z cynamonem....
albo wytrawny, z groszkiem, ze szczypiorkiem. MOżesz wkroić sera żółtego drobno, albo wędlinę
icon_smile.gif


Ja nie przepadam za bananem na ciepło i tak własnie robię jak napisałam
icon_smile.gif
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
No tak tylko ja się zastanawiam bo wiadomo przy cukrzycy nie wszystko mogę.
Banan odpada,rodzynki też ,maliny i jabłka moga być chyba ,tylko ze nie za bardzo owoce moge rano.Więc zostaje mi wytrawny.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Moje starsze dziecko banana nie zje. Trucizna norrmalnie
fiesgrins.gif
Ale tak ukryty zjada chetnie. (I oczywiscie w koktajlach)
Robilam juz 3 razy, na ghee, i bede robila na pewno jesienia i zima choc juz raczej bez banana, zamiennie z owsianka z lamanych ziaren.

Boshka, moglabys dopisac w przepisie, ze 45g to 200ml grubych, prasowanych platkow.
Niestety
fiesgrins.gif
ale nawet takich rzeczy nie pamietam, a wagi nie chce mi sie wyciagac
icon_wink.gif

Wody 100ml. Musialam zmierzyc, bo sie rozpadal przy przewracaniu i myslalam, ze moze za duzo leje.
Ile powinno byc wody? I czy to normalne, ze sie rwie przy przeracaniu?
Mam malutka ceramiczna patelnie na jednego tosta francuskiego i mimo tak malej srednicy sie rwie.

Da sie podawac na sniadanie. Zostawiam go na patelni na srednim ogniu i robie co innego.

Elu, cynamon nie obniza cukru? Cos mi sie kolacze.
A na pewno wiem, ze oszukuje kubeczki smakowe jakby sie jadlo cos slodkiego. Moze sprobuj z samym cynamonem, a jesli lubisz na slodko naprawde polecam syrop z agawy. Odrobinke.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
kermidt @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439068Boshka, moglabys dopisac w przepisie, ze 45g to 200ml grubych, prasowanych platkow.
Niestety
fiesgrins.gif
ale nawet takich rzeczy nie pamietam, a wagi nie chce mi sie wyciagac
icon_wink.gif

Wody 100ml. Musialam zmierzyc, bo sie rozpadal przy przewracaniu i myslalam, ze moze za duzo leje.
Ile powinno byc wody? I czy to normalne, ze sie rwie przy przeracaniu?
Mam malutka ceramiczna patelnie na jednego tosta francuskiego i mimo tak malej srednicy sie rwie.
Nienormalne. Mnie się nic nie rwie, ale nie daję tyle wody. Dzisiaj na 65 g płatków jakieś 3 łyżki. Do tego placka używam drobniejszych płatków.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ok, czyli tak jak myslalam za duzo wody.
Pierwszy raz dalam jeszcze wiecej
zahnlos.gif

I one tak wszystkie namokna od 3 lyzek? Nie bardzo w to wierzylam dlatego lalam i lalam
icon_wink.gif

Do drugiego placka tez platki mieszalam grube z drobnymi.
Bede robic to bede eksperymentowac.

Dziekuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Dziewczyny, nawet nie wiecie jak sie ciesze, ze ktos zrobil raz i robi dalej
dance.gif
dance.gif
To takie proste niewykwintne danie
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Bo to taka szlachetna prostota
icon_lol.gif
. Bardzo często to jem. Idealne proporcje dla mnie to:

wersja słona: 2 jajka, 65 g płatków, 3 łyżki wody

wersja słodka: 2 jajka, 50 g płatków, banan, łyżeczka syropu z agawy



Ker, drobne namokną, a grube pewnie nie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
QUOTE (yrsa @ 4 Jun 2013, 19:44 ) index.php?act=findpost&pid=1439149Ker, drobne namokną, a grube pewnie nie.
To zalezy.
Zdarzylo mi sie zaspac i staly do nastepnego dnia w lodowce to pewnie kazde namokna
zahnlos.gif


Bardzo dziekuje za bardzo konkretne proporcje. Z bananami to juz nic nie daje. Najwyzej truskawki w plasterkach z lyzka miodu.
A z gruboscia platkow bede probowac. Bardzo wybredni nie sa to moze nie zauwaza
icon_wink.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Boshka @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439151Czyli kulezanka tez wazy platki
icon_mrgreen.gif
Ważę, bo mam wagę na blacie.

kermidt @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439154To zalezy.
Zdarzylo mi sie zaspac i staly do nastepnego dnia w lodowce to pewnie kazde namokna
zahnlos.gif


Bardzo dziekuje za bardzo konkretne proporcje. Z bananami to juz nic nie daje. Najwyzej truskawki w plasterkach z lyzka miodu.
A z gruboscia platkow bede probowac. Bardzo wybredni nie sa to moze nie zauwaza
icon_wink.gif
No tak, ja zalewam w ostatniej chwili, na jakieś 2 minuty. Ostatnio trafiają mi się niesłodkie banany, dlatego dosładzam.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zjadłam dzisiaj z Dziu na kolację. I w niedzielę na śniadanie.
Banana rozgniatam, bo pokrojony jest za mało słodki.
Kermidt, jeśli chłopcy nie mogą sera, to spróbujcie z wegańskim "parmezanem", czyli migdałami zmielonymi z płatkami drożdżowymi.
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
jesli wam smakuje ten placek, mozna zrobic wersje deluxe (czyli importowa
icon_wink.gif
). Mozna zastapic czesc owsianych zmielonymi migdalami albo wiorkami kokosowymi czy swiezym startym kokosem
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: