Pączki mojej mamy

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Jutro miałam smażyć z 2 przepisów ale jeśli Jolka na noc zostawia to dziś ciasto zrobię i niechaj sobie lodówkuje
icon_mrgreen.gif


Bibi
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Usmazylam je dzisiaj z samego rana
rofl.gif

Ciasto wyrobilam wczoraj wieczorem i przesiedzialo cala noc w naoliwionej misce w lodowce.
Z ciastem nie mialam zadnego problemu, nawet nie musialam nabierac ciasta lyzka,
bo konsystencja zrobila sie idealna, mieciutka i elastyczna.
Aha, do ciasta dalam kieliszek spirytusu, zamiast araku i dodalam bourbon waniliowy.
Zrobilam z polowy porcji i wyszlo mi 11 sztuk takich troche wielkich
icon_mrgreen.gif

W smaku wyszly pyszne! Sa leciutkie i rozplywaja sie w ustach.
lecker.gif

Nadzialam przed pieczeniem masa do napoleonki -Hichotki,
ktora wzbogacilam o ajerkoniak i troche spirytusu.
Podczas smazenia nic nie wyplynelo, czego sie strasznie balam.


Bajaderko, - bardzo dziekuje za przepis, ktory wchodzi oczywiscie na stale
icon_biggrin.gif
cvety.gif
bussi.gif


Zdjecia robione przed chwila
icon_mrgreen.gif

To moje pierwsze paczki w zyciu. Nie smazylam nigdy, bo w sumie jestem malo paczkowa,
a jesli mnie juz naszlo na paczka, to sobie kupilam
icon_mrgreen.gif

Teraz, jak juz raz sprobowalam, to mysle, ze bede robic, a nie kupowac
rofl.gif


PICT0002.JPG

PICT0009.JPG
 

Załączniki

  • PICT0002.JPG
    PICT0002.JPG
    47.3 KB · Wyświetleń: 9
  • PICT0009.JPG
    PICT0009.JPG
    57.5 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Wow, śliczne pączki, Caritko!
lecker.gif

A pomysł z wykorzystaniem masy i przerobieniem jej na ajerkoniakową- genialny w swojej prostocie! Muszę koniecznie spróbować tego połączenia w pączkach.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_biggrin.gif
Dziekuje Leninko
bussi.gif

Uwielbiam takie nadzienie.
lecker.gif

Zawsze, jak juz naszla mnie ochota na paczek, to kupowalam tylko z nadzieniem ajerkoniakowym.
Jest poprostu pycha, ale to oczywiscie rzecz gustu
icon_wink.gif

 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
A wiem, że pycha, wiem, bo też lubię pączki z tym nadzieniem.
icon_mrgreen.gif
Nie pomyślałam tylko, żeby połączyć ajerkoniak z tą masą do babeczek, a przecież robiłam ją już kilka razy. Zainspirowałaś mnie jednym słowem.
icon_mrgreen.gif
Bo przecież można i bailays dolać, albo malibu z wiórkami
mniam.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
LeNinka @ 3 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1100112A wiem, że pycha, wiem, bo też lubię pączki z tym nadzieniem.
icon_mrgreen.gif
Nie pomyślałam tylko, żeby połączyć ajerkoniak z tą masą do babeczek, a przecież robiłam ją już kilka razy. Zainspirowałaś mnie jednym słowem.
icon_mrgreen.gif
Bo przecież można i bailays dolać, albo malibu z wiórkami
mniam.gif
Ciesze sie, ze Cie zainspirowalam
icon_biggrin.gif

Z bailays i malibu tez swietny pomysl. -Na pewno wyszloby i smakowaloby super.
Dziekuje za inspiracje
icon_mrgreen.gif

bussi.gif
 

Skawola

Member
Lut 21, 2011
4
0
0
Zrobiłam je ostatnio - to były moje pierwsze pączki i udały się znakomicie:) Nadziałam je przed smażeniem dżemem truskawkowym i trzymałam jeszcze do wyrośnięcia kilka godzin w lodówce, bo nie miałam czasu ich szybciej usmażyć. Wyszły wpsaniałe-dziękuję za przepis:)
 

Załączniki

  • NOWE.JPG
    NOWE.JPG
    49.3 KB · Wyświetleń: 2

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Bezsensownie się wtrącę
icon_mrgreen.gif

To jest właśnie wielka zaleta tego forum, że początkujący mogą tu od razu trafić na świetne
przepisy i nie zrażą się na pewno do kuchni.
Pamiętam moją pierwszą przygodę z pączkami: kompletna porażka. I tak kilkakrotnie, aż w końcu powiedziałam KONIEC!
Myślałam, że nie potrafię ich robić i już. Aż tu nagle trafiłam na Cina
icon_mrgreen.gif

Przełamałam się i... już potrafię robić pączki. I wiele, wiele innych rzeczy...
Może to złe miejsce, ale dziękuję wszystkim forumowiczom za udostępnianie
przepisów i (chyba przede wszystkim) cenne rady!

A Twoje pączki, Skawolo są tak piękne, że pożarłabym kilka na raz
lecker.gif
 

mazik

Member
Lut 16, 2005
92
0
0
Wybitnie smakuja, wynagrodzą pracę włożona w ich przygotowanie, polecam
 

kasia_81

Member
Wrz 30, 2009
25
0
0
Robiłam te pączki dwa razy - pierwszy raz trochę je za bardzo spaliłam ale ciasto w smaku było tak pyszne, mięciutkie, puszyste że postanowiłam zpróbowac jeszcze raz. No i tym razem wyszły mi najlepsze pączki jakie kiedykolwiek jadłam! Jak zobaczyłam jak rośnie ciasto, a potem pączki w smalcu, i ta piekna obrączka - wow - dzięki za fantastyczny przepis
anbetung.gif


jedzonko.jpg
 

Załączniki

  • jedzonko.jpg
    jedzonko.jpg
    2.2 MB · Wyświetleń: 7

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,398
853
113
bussi.gif
cvety.gif
Bajaderko, buzi, buzi, duży bukiet i ... wszystkie pozostałe emotki o ciepłym zabarwieniu - za doskonały przepis. Wychwaliłam go juz na Mniamie, nie bede sie powtarzać, a w dodatku wszystko zostało juz powiedziane poniżej ... dodam tylko, że w domu, gdzie pączki popełnia sie często, według dawnego przepisu rodzinnego - pączki Twojej mamy wysuwają się zdecydowanie na pierwsze miejsce. To jest tak, że po zjedzeniu do ostatniego kęsa chce się człowiekowi zabierać za następną partię.Bardzo dziękuję i polecam gorąco wszystkim, którzy jeszcze nie spróbowali.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,398
853
113
Po 2 latach podnoszę, na moment przxed startem.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,398
853
113
I znowu !!! Rokrocznie - w koło Macieju.
lecker.gif