Slodkie ciasto
250g pelnego mleka (250ml, ale wazenie jest dokladniejsze)
15g swiezych drozdzy
500g maki typ 550
60g masla o temp. pokojowej
40g bardzo drobnego cukru
10g soli
2 duze jajka
Mleko ostroznie ogrzac, az osiagnie temp. ciala - gdy sie zanurzy w nim palec, nie powinno sie czuc ani ciepla, ani zimna (mozna je rowniez ogrzac w mikrofalowce- ok. 1 1/2min. na wyzszym stopniu).
Drozdze czubkami palcow wkruszyc do maki, tak jak sie robi kruszonke. Najpierw dodac maslo (w podobny sposob jak drozdze), potem cukier i sol, na koncu jajka i mleko - zagnies ciasto metoda R. Bertineta
Paczki
1 porcja slodkiego ciasta, ktore wyrastalo godzine
500ml dobrego oleju z orzechow ziemnych
troche drobnego cukru do obtoczenia paczkow
mus jablkowy, konfitura malinowa lub krem cukierniczy jako nadzienie
Ciasto wyjac na lekko omaczony blat i podzielic na kawalki o wadze 30g i uformowac zwarte kulki ( ciasto rozplaszczyc tak, aby mialo owalna forme. Jeden koniec zalozyc do srodka, docisnac, to samo zrobic z drugim koncem. Nastepnie zlozyc ciasto wzdluz w pol, tak zeby powstala dluga kielbaska. Teraz podzielic "kielbaske" na 30g kawalki. Kulki formowac skladajc w kolko ciasto do srodka i dociskajac palcami. Aby kulki byly zwarte, nalezy czynnosc powtorzyc pare razy).
Blache naoliwic, lekko posypac maka, ulozyc kulki ciasta zachowujac odstepy. Blache przykryc recznikiem i odstawic do wyrosniecia, kulki powinny podwoic swoja objetosc.
Olej wlac do garnka o srednicy 20cm i na srednim ogniu rozgrzac. Gdy tluszcz bedzie odpowiednio goracy ( 180° osiaga po ok. 15 min.) za pomoca lyzki z dziurkami (zapomnialam na smierc, jak sie to ustrojstwo nazywa
) wkladac kulki ciasta (R.B. piecze maksymalnie 5 paczkow na raz) i 30-45 sekund frytowac, az nabiora koloru. Przewrocic na druga strone i rowniez frytowac 30-45sek. az ladnie zbrazowieja. Wybrac na pare warstw recznikow kuchennych w celu odsaczenia z tluszczu. Wystudzic.
Obtoczyc w cukrze i za pomoca worka cukierniczego z koncowka do paczkow napelnic nadzieniem wg uznania.
Przepis na mus jablkowy i krem cukierniczy wklepie potem, bo obiad musze gotowac.
250g pelnego mleka (250ml, ale wazenie jest dokladniejsze)
15g swiezych drozdzy
500g maki typ 550
60g masla o temp. pokojowej
40g bardzo drobnego cukru
10g soli
2 duze jajka
Mleko ostroznie ogrzac, az osiagnie temp. ciala - gdy sie zanurzy w nim palec, nie powinno sie czuc ani ciepla, ani zimna (mozna je rowniez ogrzac w mikrofalowce- ok. 1 1/2min. na wyzszym stopniu).
Drozdze czubkami palcow wkruszyc do maki, tak jak sie robi kruszonke. Najpierw dodac maslo (w podobny sposob jak drozdze), potem cukier i sol, na koncu jajka i mleko - zagnies ciasto metoda R. Bertineta
Paczki
1 porcja slodkiego ciasta, ktore wyrastalo godzine
500ml dobrego oleju z orzechow ziemnych
troche drobnego cukru do obtoczenia paczkow
mus jablkowy, konfitura malinowa lub krem cukierniczy jako nadzienie
Ciasto wyjac na lekko omaczony blat i podzielic na kawalki o wadze 30g i uformowac zwarte kulki ( ciasto rozplaszczyc tak, aby mialo owalna forme. Jeden koniec zalozyc do srodka, docisnac, to samo zrobic z drugim koncem. Nastepnie zlozyc ciasto wzdluz w pol, tak zeby powstala dluga kielbaska. Teraz podzielic "kielbaske" na 30g kawalki. Kulki formowac skladajc w kolko ciasto do srodka i dociskajac palcami. Aby kulki byly zwarte, nalezy czynnosc powtorzyc pare razy).
Blache naoliwic, lekko posypac maka, ulozyc kulki ciasta zachowujac odstepy. Blache przykryc recznikiem i odstawic do wyrosniecia, kulki powinny podwoic swoja objetosc.
Olej wlac do garnka o srednicy 20cm i na srednim ogniu rozgrzac. Gdy tluszcz bedzie odpowiednio goracy ( 180° osiaga po ok. 15 min.) za pomoca lyzki z dziurkami (zapomnialam na smierc, jak sie to ustrojstwo nazywa
Obtoczyc w cukrze i za pomoca worka cukierniczego z koncowka do paczkow napelnic nadzieniem wg uznania.
Przepis na mus jablkowy i krem cukierniczy wklepie potem, bo obiad musze gotowac.
Ostatnią edycję dokonał moderator: