Pascha Marinika

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
mysz @ 6 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=962774w tym roku udało mi się nie przypalić mleka więc wyszła pycha, nie pojmuję tylko czemu smakuje tylko mi
właśnie moja mama nigdy nie chce żadnej paschy, bo mowi, że jej to smakuje jak sernik na zimno, a ona nie lubi. Ja tez nie przepadam. A jak to to właściwie smakuje? Mnie choroba na Wielkanoc zmogła - i znowu nie mogłam spróbować!
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Bardzo dużo serwatki u mnie było,
z połowy porcji prawie litr i jest przepyszna, waniliowa, wyjęłam z lodówki i popijam
cheers.gif

W passze były wyłącznie rodzynki
icon_mrgreen.gif
innych bakterii nie miałam
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Pascha jest malo slodka ? Oj, chyba nie. Mnie sernikiem na zimno wcale nie smakuje. Bardziej podchodzi pod prawdziwy sernik, ale nie pod taki na zimno, bo to z serkow sa na zimno, nie z twarogu/serwatki.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Zapowiada się pysznie. Serek zrobiłam wczoraj i do rana był zupełnie zwięzły.
Dałam mniej cukru, mniej masła i dużo soku z cytryny.
Bakalie (w dużej ilości) namoczyłam wczoraj w odrobinie alkoholu.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Zbyt duża ilość bakalii utrudnia krojenie, pascha rozpada sie na kawałki.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Nie jest tak źle, jeśli są uprzednio namoczone i drobno posiekane.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Ja nie daję bakalii, jakoś mi przeszkadzają akurat w tym deserze.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ja też nie daję bakalii i żadnych innych aromatów poza wanilią. Moje paschy już się chłodzą, 2 w tortownicach na cienkim biszkopcie i z malinami i galaretką poziomkową na wierzchu i jedna w misce w kształcie tradycyjnym.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Przez pomyłkę chciałam napisać, że moja już w piecu
zahnlos.gif
. Robiłam z 1/2 porcji, dodałam soku z cytryny. Czy dużo bakalii, to nie umiem ocenić. Dałam skórkę pomarańczową, wiśnie z nalewki, daktyle i żurawinę. Teraz się zastanawiam, czy to jadalna mieszanka.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,096
1,523
113
Moja (pierwsza w zyciu) wlasnie idzie do lodowki. Po oblizaniu lyzki stwierdzam, ze bardzo dobra, troche slodka, ale naprawde smaczna. dodalam suszone morele, zurawiny, rodzynki i orzechy wloskie.
robi sie bardzo szybko - ser zrobilam wczoraj, a dzis dokonczenie zajelo mi doslownie 15 minut.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Daderma

Member
Lut 7, 2012
76
0
0
Witajcie ;)
Zrobiłem, wyszła świetna.Niepotrzebnie dałem 3 l. mleka bo obawiałem się że będzie mało sera.
Ser odciskał się czując na sobie 10 kg. odważnik.
Owoce to dużo rodzynek,krojone daktyle, kandyzowana żurawina.

pozdrawiam i dziękuję za przepis i inspirację ;)