Pierś z indyka*

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,687
2,977
113
Jak oceniacie skuteczność parzenia? Wystarczy h/kg żeby mięso było miękkie?
Moje się parzy od godziny, ale chyba jeszcze dam mu z pół godzinki dla pewności.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Buko, godzina/kg powinna wystarczyć.
Jeśłi masz duze obawy, daj mu z 10 minut (jeśłi np. bardzo gruby ale krótki baton uformowałaś), ale uważam, że po pół godzine może wyjść za twarde.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,687
2,977
113
Dałam mu jeszcze 15 minut.
icon_razz.gif
Wyszło miękkie i bardzo smaczne, choć troszkę za słone mimo, że dałam 3 łyżeczki soli (sól i sól peklująca pół na pół). Jako dodatkowej przyprawy użyłam grubo zmielonej kolendry. Do swojego chleba i małosolnych pycha.
Mi, na pewno do powtórek.
anbetung.gif


Wędlina_z_piersi_indyka1.jpg
 

Załączniki

  • Wędlina_z_piersi_indyka1.jpg
    Wędlina_z_piersi_indyka1.jpg
    65.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo się cieszę, Buko, że smakuje i że się udało
icon_biggrin.gif
Piękna wyszła.
Słoność zawsze mozna dopasowac do swojego smaku
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,687
2,977
113
I ja, tradycyjnie, ale hurtowo, z 2 kg piersi.
icon_smile.gif
Wyszły jeszcze lepsze, niż poprzednio. Nie opędzę się od zjadaczy.
fiesgrins.gif

DSC00158.JPG
 

Załączniki

  • DSC00158.JPG
    DSC00158.JPG
    89.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Jakie ładne w tych "koszulkach"
icon_smile.gif


Dawno nie robiłam - chyba kupię dziś indyka!
 

Waldank

Member
Maj 8, 2008
4
0
0
Wyszly super, mogłem wcześnie tu poszperać
anbetung.gif
, a może jakieś nowe?
 

Załączniki

  • 26092013235_1_.jpg
    26092013235_1_.jpg
    142.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 26092013235_1_.jpg
    26092013235_1_.jpg
    142.7 KB · Wyświetleń: 0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,687
2,977
113
Kto szpera, ten znajduje.
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Waldank, piękne wyszły
icon_biggrin.gif


W ramach urozmaicenia mozna dodawac do masy mięsnej kawałki czerwonej papryki, groszek czy kukurydzę.
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Moja sie pekluje. Zwazylam zawartosc mojej lyzeczki i okazalo sie, ze ma 10 g peklosoli
icon_smile.gif
Reszta pracy jutro, juz nie moge sie doczekac.
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Juz dawno zjedzone, zapomnialam napisac o swoich uwagach, wiec dopiero teraz nadrabiam.
Dalam dwie lyzeczki soli i wyszlo za malo slone dla mnie
icon_smile.gif

Innych przypraw dalam tyle ile w przepisie i wyszlo dosyc pikantne, ale my lubimy malo slone, ale pieprzne
icon_smile.gif

Zamiast czosnku suszonego dalam dwa zabki swiezego i to byl blad. Czosnek zdominowal calosc.
Na pewno bede robic czesto, ale musze zmniejszyc ilosc czosnku, a zwiekszyc soli.
Dzieki za wspanialy przepis.