Polski

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Po dlugasnej przerwie upieklam. Troche duzo maki na gorze, ale balam sie, ze nie wyskoczy z koszyka po wyrastaniu.

bl_chleb2.jpg
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Przed zsunieciem bochenka do pieca mozesz go omiesc z tej maki, miekka szczotka z wlosia naturalnego sie nada najbardziej, zwie sie strychowka.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tak, wiem, jakos mi ulecialo z glowy. Spieszylam sie, zeby nie klapnal zbytnio i nie przywarl do blachy. Moglam tez umiescic go wyzej, bo o ile sobie pozniej przypomnialam, tak wlasnie robilam, jak pieklam.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Rozumiem. W domowym piekarniku zdecydowanie lepiej jest umieszczac kratke z kamieniem wyzej czyli po zaladowaniu chleba jego wierzch jest blizej elementu grzewczego.

Ostatnio (pare dni temu i dzis), po bardzo dlugiej przerwie (chyba z dwa lata) pieklam w domu pizze na starym kamieniu, ktory mam od 2003 roku i musze przyznac, ze zdazylam zapomiec jak to jest z wypiekami chlebowymi w domu. Wszystko jest inne: przyrost, smak, jakosc skorki...czas pieczenia
icon_wink.gif
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Od dłuższego czasu naszym "codziennym" jest Tatterowiec , ale dzisiaj po długiej przerwie upiekłam polski - dopiero co wyjęty z piekarnika. Zdjęcia marne , ale szaro, buro i ciemno. Ciekawa jestem jak wygląda w środku i nie mogę doczekać się smaku.

P1010288.JPG


 

Załączniki

  • P1010288.JPG
    P1010288.JPG
    105.9 KB · Wyświetleń: 1

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Beata19 @ 17 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1510893Od dłuższego czasu naszym "codziennym" jest Tatterowiec , ale dzisiaj po długiej przerwie upiekłam polski - dopiero co wyjęty z piekarnika. Zdjęcia marne , ale szaro, buro i ciemno. Ciekawa jestem jak wygląda w środku i nie mogę doczekać się smaku.
]
mam pytanie co do zakwasu.
Mam zakwas odkładam od 3-5 łyżek do nowego słoika. I tu moje pytanie jeśli chcę jutro upiec to dzisiaj muszę dodać mąkę i wodę i jutro rozumiem że mogę już piec znowu? I z tego co mi wyjdzie na jutro znowu odkładam na później?
I czy mogę piec w tortownicy jeśli tak to czy ją wysmarować czy wyłożyć papierem? czy lepiej piec na blaszce
Mam nadzieję że piszę zrozumiale.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
pychotka12 @ 18 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1511111mam pytanie co do zakwasu.
Mam zakwas odkładam od 3-5 łyżek do nowego słoika. I tu moje pytanie jeśli chcę jutro upiec to dzisiaj muszę dodać mąkę i wodę i jutro rozumiem że mogę już piec znowu? I z tego co mi wyjdzie na jutro znowu odkładam na później?
I czy mogę piec w tortownicy jeśli tak to czy ją wysmarować czy wyłożyć papierem? czy lepiej piec na blaszce
Mam nadzieję że piszę zrozumiale.
Pychotka- z zakwasem zrób tak jak piszesz, a jeżeli chodzi o tortownicę to możesz albo wysmarować i wysypać np. otrębami, albo na blasze, chlebek bardzo fajnie się formuje ( ja kładę na blachę papier). Powodzenia
 

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Beata19 @ 18 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1511144Pychotka- z zakwasem zrób tak jak piszesz, a jeżeli chodzi o tortownicę to możesz albo wysmarować i wysypać np. otrębami, albo na blasze, chlebek bardzo fajnie się formuje ( ja kładę na blachę papier). Powodzenia
Dzięki.
Chlebek właśnie rośnie. Trochę się boję że nie wyjdzie to mój pierwszy chleb na zakwasie.
Zobaczymy jutro.
 

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
A to ten mój pierwszy
Trochę nie wyszedł, ale i tak zjedliśmy na śniadanie. Nawet mąż co to śniadań nie jada.
A zapomniałam go naciąć, może dlatego, nie wyszedł.
Ale następny już się szykuje więc może będzie lepszy.
 

Załączniki

  • zdjęcie_1.JPG
    zdjęcie_1.JPG
    105.5 KB · Wyświetleń: 0
  • zdjęcie.JPG
    zdjęcie.JPG
    150.4 KB · Wyświetleń: 0

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
a to dzisiejszy
ma ładniejszy środek
normalnie jestem dumna

i dodatkowo chałka o której zapomniałam
 

Załączniki

  • zdjęcie_1.JPG
    zdjęcie_1.JPG
    140.5 KB · Wyświetleń: 0
  • zdjęcie_1_1_.JPG
    zdjęcie_1_1_.JPG
    118.1 KB · Wyświetleń: 0
  • zdjęcie_3.JPG
    zdjęcie_3.JPG
    132.4 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dorzucam moje dzisiejsze. Z kminkiem i odrobinka swiezych drozdzy.

Polish_Rye_2014.jpg Polish_Rye_2014_Slices.jpg
 

Załączniki

  • Polish_Rye_2014.jpg
    Polish_Rye_2014.jpg
    318.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Polish_Rye_2014_Slices.jpg
    Polish_Rye_2014_Slices.jpg
    302.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Brawo!
 

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
a to mój za każdym razem ładniejszy i lepszy
dzisiaj dosypałam trochę słonecznika tak na oko.
Skórkę oczywiście mężuś musiał z jeszcze ciepłego obskubać.
 

Załączniki

  • zdjęcie.JPG
    zdjęcie.JPG
    40.9 KB · Wyświetleń: 0
  • zdjęc.JPG
    zdjęc.JPG
    43.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
daumen.gif

Wyglada pysznie.
 

agusia_1

Member
Wrz 14, 2006
3
0
0
Dzisiejsze twory
icon_smile.gif
Robione z podwójnej porcji. Jeden duży i dwa maluchy
icon_smile.gif


chleb.jpg

chlebki.jpg
 

Załączniki

  • chleb.jpg
    chleb.jpg
    43.3 KB · Wyświetleń: 0
  • chlebki.jpg
    chlebki.jpg
    51.7 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Brawo. Gratuluje wypieku
icon_biggrin.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Posiadam tylko świeże drożdże czy 10g będzie dobrze czy za mało?