prosty jasny chleb na zakwasie

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Zachęcona opiniami spróbowałam i ja. Najpierw rósł 2,5 godz. w temperaturze pokojowej , składany co 50 min.Potem w foremkach i folii siedział w lodówce przez 17 godz.w temp.5 st. Piekłam w 230 stopniach przez 35 min. Tylko mam pytanie jaki jest powód, że ma taką wielką dziurę, ale jest pyszny i do powtórki.
 

Załączniki

  • IMG_20200514_151658_Easy_Resize.com.jpg
    IMG_20200514_151658_Easy_Resize.com.jpg
    240.8 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_20200514_151658_Easy_Resize.com.jpg
    IMG_20200514_151658_Easy_Resize.com.jpg
    240.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Jeszcze jedno zdjęcie. Drugi chlebek nie ma takich dziur.
 

Załączniki

  • IMG_20200514_150113_Easy_Resize.com.jpg
    IMG_20200514_150113_Easy_Resize.com.jpg
    475.9 KB · Wyświetleń: 1

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
Tak mu się ułożyło
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

Patrząc na cały przekrój dziury są w porządku, nie ma żadnych kraterów czy innych nieregularnych ujść. Czyli wyrósł w porządku przed pieczeniem.

Ten chleb ma prawo mieć duże dziury, bo ma dość dużo wody w składzie. Im luźniejsze ciasto zrobimy, tym większa skłonność do dziur.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
Beata19 @ 14 May 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1660883Dziękuję za odpowiedź, ale chodzi mi o zdjęcie z poprzedniej strony. Jest tak duża, że mogę w nią ( dziurę) wsadzić pół palca😊😄 pozdrawiam
Tak widziałam. Moze powstała przy składaniu ciasta. Ale chleb Vermont Hamelmana, który był pierwowzorem dla tego przepisu ma właśnie takie dziury i wszyscy się z tego cieszą. To są podobno dziury do napełniania masłem
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
mirabbelka @ 14 May 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1660893Tak widziałam. Moze powstała przy składaniu ciasta. Ale chleb Vermont Hamelmana, który był pierwowzorem dla tego przepisu ma właśnie takie dziury i wszyscy się z tego cieszą. To są podobno dziury do napełniania masłem
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
Dziękuję za odpowiedź. W takim razie będę się cieszyć i piec dalej bo jest bardzo dobry, masłem jednak nie będę napełniała dziur😂😚
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Przy ostatnim wyrastaniu, weszlam tutaj i przeczytalam jeszcze raz przepis. Przy zdaniu "1 lyzeczka soli" przypomnialam sobie, ze nie dodalam soli. Wiec zarobilam jeszcze raz to ciasto dodajac ta nieszczesna sol. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
 

druid

Well-known member
Maj 3, 2007
590
426
63
Myślicie że w środku będzie gniot?
WP_20200516_22_18_33_Pro_Easy_Resize.com.jpg
 

Załączniki

  • WP_20200516_22_18_33_Pro_Easy_Resize.com.jpg
    WP_20200516_22_18_33_Pro_Easy_Resize.com.jpg
    424.5 KB · Wyświetleń: 6

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Pytanie ogolne ale poniewaz moj prosty jasny zaraz idzie do lodowki na noc to zapytam tutaj: jutro rano wyciagne chlebus z lodowki i okolo godziny bedzie lezal na blacie kuchennym w tej formie w ktorej byl w lodowce i w ktorej bedzie pieczony. Kiedy nalezy naciac chleb, zaraz po wyciagnieciu z lodowki czy przed wlozenien do piekarnika?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Tez tak robilam, ale on wtedy troche opada.
Nacinalam tez po wyciagnieciu z lodowki ale nie jestem pewna kiedy nalezy go naciac. Co prawda Renia napisala "przed wlozeniem do piekarnika" tylko to opadanie dalo mi do myslenia.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
tatter @ 8 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1521752Najlepiej wyrastac wg wczesniej wspomnnianego schematu z rozciaganiem i skladaniem ciasta, np. co 50 min, albo co godzine. Ciasto rosnie w temp pokojowej w tym czasie. Nastepnie po uformowaniu bochenki do koszy, kosze w workach foliowych do lodowki. W 4-5C do max. 18 godzin., w 10C do max.8 godz.
Z lodowki prosto na goracy kamien (zakladajac, ze chleby odpowiednio wyrosly).
To przypomnę..