Puree z kalafiora

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
Dodatek obiadu, zamiast ziemniaków, przynajmniej w mojej kuchni. Warzywo o niskim indeksie glikemicznym, a więc można jeść do woli
icon_smile.gif
. Użyłam mrożonki, w sezonie oczywiście można dać świeży kalafior - średniej wielkości - umyć, podzielić na małe różyczki i dalej postępować jak w przepisie.

Składniki (2 porcje):

450 gram mrożonego kalafiora
bulion (może być z kostki)
2-3 płaskie łyżki gęstej śmietany albo jogurtu (dałam śmietanę 9%)
sól, pieprz, odrobina mielonej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Zamrożony kalafior wrzucamy do wrzącego bulionu (ewentualnie dosalamy - w zależności od bulionu), gotujemy ok. 10 minut - do miękkości. Odcedzamy. Miksujemy (albo przecieramy przez sito), dodajemy sól, pieprz, gałkę i śmietanę. Ponownie miksujemy albo mieszamy.

pureezkalafiora.jpg


pureezkalafiora1.jpg

 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Fajne, wypróbuję. Może nie zamiast ziemniaków - bo one są jednak bardziej sycące niż kalafior - ale obok, to i owszem
icon_smile.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Dzięki za pomysł. Kolejny kamyczek do mojego MMowego koszyczka. Kiedyś popełniałam frytki z selera. Do tej pory nie mogę na niego patrzeć
icon_mad.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Takie puree mozna zrobic doslownie z wszystkiego-marchewki,brokula,kalarepki czy brukwi.
W wersji "mniej dietetycznej"
icon_redface.gif
daje lyzke masla+smietane 30%.