Pyszny, prawdziwy piernik
składniki
1/2 kg miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)
1 szklanka śmietany
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
Przyprawa:
1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików
1,5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
sposób przygotowania
Miód, 1 szklanke cukru,
1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia.
Do wystudzonej masy dodać kolejno
3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek.
Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
Porcja na 2 keksówki (większe)
składniki
1/2 kg miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)
1 szklanka śmietany
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
Przyprawa:
1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików
1,5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
sposób przygotowania
Miód, 1 szklanke cukru,
1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia.
Do wystudzonej masy dodać kolejno
3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek.
Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
Porcja na 2 keksówki (większe)
Ostatnią edycję dokonał moderator: