Tobatka @ 4 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=615087eee w tym roku nie raz jadlam, ale najlepiej smakuja te swieze, z 11-tegoA ja tylko na malego gryza sie zalapieCzy mi się tylko wydaje, czy 11 listopada te rogale są dużo większe? Zawsze wydają mi się ogromne, a ten którego ostatnio jadłam miał tylko 180g.
Tobatka @ 5 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=615670Ilonka - w mojej piekarni dają dużo nadzienia, słowo!A samo nadzienie sprzadają
To ja tak z 3 kg poproszę
Ilona @ 5 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=615722A samo nadzienie sprzadają
To ja tak z 3 kg poproszęHehehe../ Zapytam
CoolDream @ 5 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=6160830,5 sz bialego makuTo sz to szklanka?
Szczerze powiedziwszy, przepis bajaderkowy bardziej mi się podoba...A zwłaszcza przepis na ciasto ( drożdżowo - francuskie, a nie zwyczajne drożdżowe). I chyba z niego będę piekła.
I wolę dodać do nadzienia marcepan ( czyli mielone migdały z cukrem) niż sztuczny olejek migdałowy.
yoanka @ 4 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=615332Czy mi się tylko wydaje, czy 11 listopada te rogale są dużo większe? Zawsze wydają mi się ogromne, a ten którego ostatnio jadłam miał tylko 180g.Sama sobie odpowiem, bo dziś czytałam że przyznawali cukierniom certyfikaty na rogale i prawdziwy rogal marciński musi mieć 200-250g.
Ilona @ 5 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=61547011sego zawsze mało nadzienia dają
Zawsze środek wyżeram a ciasto dla piesa albo inni chętni sie znajdująIlość nadzienia chyba zależy od cukierni, chociaż czasem zdarzają się też wybrakowane egzemplarze.
A ja tam uwielbiam całość rogala, ciasto i nadzienieNo po prostu pyszne są.
bajaderka @ 3 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=614527Wywalkowac na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow.co roku robie z innego przepisu, w tym roku wyprobuje ten ale mam pytania:
na jaka grubosc walkowac to ciasto, ile mniej wiecej wychodzi z tego paskow, a z paskow sztuk rogali wg. Twojej bajaderko praktyki?
tillandsja @ 6 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=616164co roku robie z innego przepisu, w tym roku wyprobuje ten ale mam pytania:
na jaka grubosc walkowac to ciasto, ile mniej wiecej wychodzi z tego paskow, a z paskow sztuk rogali wg. Twojej bajaderko praktyki?Tilandsjo, zacytowalas sobie sama odpowiedz
Jak wywalkujesz ciasto na prostokat o wymiarach podanych w przepisie 65x34cm to bedzie grubosci okolo 3mm, a dalej tak jak w przepisie - ten prostokat przecinasz wzdluz na pol co daje ci 2 paski... kazdy pasek kroisz na 12 trojkatow czyli razem 24 rogale
Mozna rozwalkowac cieniej na dluzszy prostokat i uzyskac wiecej rogali, ale wtedy ciasto nie jest tak smaczne i nie listkuje sie tak ladnieAlbo mozna zrobic prawdziwie poznanskie, ogromne rogale
Tobatka @ 5 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=615944Hehehe../ Zapytam
yoanka @ 5 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=616143Ilość nadzienia chyba zależy od cukierni, chociaż czasem zdarzają się też wybrakowane egzemplarze.To ja chyba zawsze na wybrakowane trafiam
Ilona @ 6 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=616211To ja chyba zawsze na wybrakowane trafiamA w jakiej cukierni zawsze kupujesz?
yoanka @ 6 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=616316A w jakiej cukierni zawsze kupujesz?Z różnych jadałam - w pracy kupuja w innej, tata do domu z innej, mama tez w innej (zawsze full rogali bylo - tak jak i pączków)
Teraz moje pierwsze "marcinki" na swoim wiec nie bedzie kupnych w ogole
Joanna @ 5 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=616099To sz to szklanka?
Szczerze powiedziwszy, przepis bajaderkowy bardziej mi się podoba...A zwłaszcza przepis na ciasto ( drożdżowo - francuskie, a nie zwyczajne drożdżowe). I chyba z niego będę piekła.
I wolę dodać do nadzienia marcepan ( czyli mielone migdały z cukrem) niż sztuczny olejek migdałowy.sz. to szklanka
nie mówię co masz piec- po prostu podałam wam najbardziej zbliżony do tradycyjnego przepis i tyle
i zapewniam cię ,że wiem co to marcepan
a z rogalami marcińskimi jest jak z makowcem ,że olejek migdałowy jest nięzbedny
bajaderka @ 6 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=616173ten prostokat przecinasz wzdluz na pol co daje ci 2 paski... kazdy pasek kroisz na 12 trojkatow czyli razem 24 rogalei o to mi chodzilo... dziękuję
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia