Rurki "samo zło"

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Na prośbę Gucia. Żaden wynalazek, ale przepis przyjazny w obróbce.

P1140356.JPG


Ciasto piwne, zapewne znane, ale powtórzę:

2 szkl mąki
kostka masła/margaryny (200g, z 250g ciasto chyba lepiej listkuje)
pół szklanki piwa (żywiec np)

Do misy miksera wrzucić składniki i wyrobić ciasto, które następnie zbić w kulę i wysłać na wywwczas do lodówki na jakieś 2 godziny.
Ręcznie: zamrozić masło, zetrzeć na tarce do mąki i wyrabiać szybko podlewając browarkiem. Reszta j.w.
Można mrozić.
Ciasto dość cienko ok2mm rozwałkować, ciąć na pasy ok 2cm i nawijać na rurki. Posmarować jajcem. Piec 20min w 200C.
Proporcja wystarczyła na ok 30 rurek.

Krem
:

250ml śmietanki 30% lub więcej
100 g białej czekolady (niekoniecznie białej, wyjdzie z każdą)

Dzień wcześniej zagotować śmietankę. Do gorącej wrzucić połamaną czekoladę i rozmieszać dokładnie do rozpuszczenia. Następnie całość chłodzić w lodówce. Następnego dnia ubić. Można dodać jakiś utrwalacz. Kremu wystarcza na 20 rurek. Ja po prostu zeżarłam rurki sote
icon_mrgreen.gif


Jak się można domyślić, na sam koniec krem należy wepchnąć w rurki, co nie jest proste, jeśli przy pierwszej rurce szlag trafia szprycę. Użyłam końskiej strzykawki, która IMHO jest przydasiem niezbędnym w każdej kuchni
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Spytaj, a nóż widelec.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
rofl.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
to 13 peelenów nie robi już różnicy
rofl.gif


Ja bym do kremu ciepła trochę alkoholu, ale zważywszy ile tych rurek zjadła nieletnia, byłaby teraz nastukana jak Messerschmitt
rofl.gif
W każym razie z dwudziestu kilku nie ma ani jednej. A robiłam po 13-stej
rofl.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
wszystko mam, przede wszystkim chęć, tylko piekarnika brak, chyba do mamy się wybiorę na pieczenie, po takim zdjęciu mus
mniam.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ale tytul - az mnie kusi.
icon_mrgreen.gif
I te zdjecia! Slinotoku dostalam.

Nigdy takiego ciasta piwnego nie robilam, ani nie jadlam. Rurki u nas byly zawsze z kruchego, albo polkruchego (?) A masa z kremu cukierniczego utartego z maslem, plus alkohol/sok z cytryny.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Następnym razem dodam soku, alkohol odpada, chociaż wiśniówka mię kusi.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
upiekłam, nareszcie mam piekarnik i zaczynam szaleć,
rurki smaczne tylko z rozpędu nie ma co włożyć jako nadzienie, jutro kupię śmietankę i ubitą napcham
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: