- Sty 3, 2009
- 27,317
- 1,613
- 113
Jeszcze niedawno buraki dla mnie nie istniały, ale od chwili gdy zrobiłam tę sałatkę, pokochałam to warzywo. Buraki pieczone są przepyszne, żałuję tylko, że tak późno to odkryłam
Na jedną porcję:
2 upieczone* buraki, pokrojone w kostkę
garść pokrojonego w kostkę sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur błękitny)
garść uprażonych pestek dyni
Wszystko wymieszać i polać sosem. Sos robię na oko, ale mniej więcej takie są proporcje:
2 łyżki oliwy
1 łyżka oleju z pestek dyni
1 łyżka octu balsamicznego (u mnie figowy, dość słodki)
1/2 łyżki soku z cytryny
rozgnieciony ząbek czosnku
szczypta soli
Odstawić na jakieś pól godziny, żeby się przegryzło.
Pyszna jest też wersja z orzechami włoskimi zamiast pestek dyni. Wtedy zamiast oleju z pestek należy użyć oleju z orzechów włoskich.
*Buraki piekę owinięte w folię aluminiową, w około 180oC przez jakieś 1,5 godziny. Obieram po upieczeniu.
Na jedną porcję:
2 upieczone* buraki, pokrojone w kostkę
garść pokrojonego w kostkę sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur błękitny)
garść uprażonych pestek dyni
Wszystko wymieszać i polać sosem. Sos robię na oko, ale mniej więcej takie są proporcje:
2 łyżki oliwy
1 łyżka oleju z pestek dyni
1 łyżka octu balsamicznego (u mnie figowy, dość słodki)
1/2 łyżki soku z cytryny
rozgnieciony ząbek czosnku
szczypta soli
Odstawić na jakieś pól godziny, żeby się przegryzło.
Pyszna jest też wersja z orzechami włoskimi zamiast pestek dyni. Wtedy zamiast oleju z pestek należy użyć oleju z orzechów włoskich.
*Buraki piekę owinięte w folię aluminiową, w około 180oC przez jakieś 1,5 godziny. Obieram po upieczeniu.