Serek jogurtowy

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
A mąż mi nie chce kupić jogurtownicy!!
cry_1.gif
buu
Mówi, że i tak nie mam gdzie wstawić, a to zwyczajne oszczerstwo... ;)

A powiedzcie mi jak zrobić jogurt w zwykłym termosie? Nie mam takiego z szerokim gwintem (takiego na zupkę
icon_lol.gif
) tylko taki zwykły herbaciany. Tam to mi chyba żadne słoiki nie wejdą
gruebel_2.gif

Już wiem, ze nie wejdą. Nawet słoik po oliwkach albo po koncentracie pomidorowym się nie zmieści
icon_lol.gif


OO ale wiem już jak zmajstrować jogurtownice
fiesgrins.gif

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic371638.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Sa takie rzeczy, na ktore miejsce musi sie znalezc: lodowka, piekarnik, maszyna do chleba, jogurtownica / koszt zwraca sie dosc szybko, wiec pieniadze nie maja znaczenia / itp. Jogurtownica moze zreszta stac gdziekolwiek. Szczegolnie ta 1-litrowa / jest nizsza od rolki papieru kuchennego /. Poza tym ja zwykle nastawiam jogurt na noc, wiec i tak nie przeszkadza.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Tez jestem szczesliwa posiadaczka 1-litrowej jogurtownicy.

Ale moj brat radzi sobie znakomicie bez, po prostu wlewa letniawe mleko do miski, dodaje pare lyzek jogurtu z bakteriami i stawia na slonecznym parapecie (latem) lub kolo kaloryfera (zima)
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A ja z kolei wyczytałam gdzieś kiedyś metodę termosową, ale bez żadnych słoiczków - po prostu to mleko z jogurtem wlewa się do termosu a on przecież podtrzymuje temperaturę (taka jego funkcja
icon_mrgreen.gif
) i jogurcik robi się podobno znakomicie.
Jeszcze nie próbowałam ale mam zamiar.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
W czasie upalow mozna zrobic nawet w butelce. Jogurtownica jest po prostu wygodna: utrzymauje stala temperature i rezultat jest zawsze taki sam. Nie musze myslec o tym, czy wyjdzie. No chyba ze jogurt bylby "niezywy"...
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
O cos dla mnie. Wlasnie zrobilam pierwszy jogurt. Znaczy poki karmie nie dla mnie, bo Buba ma kolki...

Linn, jak duzy jest jogurt, ktory dajesz na litr mleka?

przepis na moj jogurt:

mleko
jogurt balkanski (6%) ale slyszalam, ze z naturalnym - 2% Indianie (znaczy Hindusi z Indii
icon_wink.gif
robia)

Szklanke mleka przegotowalam i zostawilam do ostudzenia. Kiedy mleko bylo letnie wlalam do pojemnika po jogurcie (750g) i dodalam duza (z czubkiem) lyzke jogurtu i zamieszalam. Bylo to w sobote po poludniu. Wczoraj (niedziela) w mleku plywaly duze grudy. Myslalam, ze to nie wymieszany jogurt, ale nie, tak sie te bakterie rozrastaja. Dzis rano jogurt byl gotowy. Malzon jeszcze nie sprobowal, a on jest krolikiem, bo na razie ja mleka nie moge.

Skusze sie w koncu na jogurt sojowy skoro ten mi wyszedl...

Z tego serka to rozumiem serwatka sie wydziela? Czy cos krece?
Paulinko, z maslanki serek nie moze wyjsc. Bo to jest sama "woda" po zrobieniu masla.

Jogurt bez jogurtownicy robi sie tylko dluzej. Poza tym jest taki sam.
U mnie stoi przy tosterze z opiekaczem i czajniku elektrycznym. Zawsze troche cieplej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja daje oryginalny grecki Total: 150 g. Nie musi byc caly; ja daje caly, zeby mi sie nie platal po lodowce. Nastepnego dnia biore 3 lyzki tego zrobionego w domu i tez wychodzi. Za tzrecim razem daje nowy jogurt ze sklepu.
Serek powstaje tak jak twarog: poprzez odcedzanie. Im dluzej sie odcedza, tym wychodzi gestszy. Jesli ktos lubi super gesty jogurt, to tez moze troche odcedzic.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ale chyba w sladowej ilosci??

Ty mi tu opakowaniami przed nosem nie machaj, bo szybciej kaktus na dloni zobacze, jak taka maslanke w sklepie.
Natomiast wiem jak sie maslo robi. Osobiscie ubijalam. I pamietam w czym to maslo plywalo
icon_wink.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Cinka @ 4 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=516701Ker - maślanka to nie sama "woda" i jakiś serek jak najbardziej powinien po odsączeniu wyjść.
Pokaż załącznik 11763
Maslanke mozna zastapic jogurtem wymieszanym z woda / pol na pol /. Wniosek z tego mozna wysnuc / niekoniecznie sluszny /, ze z 1 litra maslanki wyjdzie okolo 200 g serka / z 1 litra domowego jodurtu uzyskuje mn. wiecej / 420 g serka Moze nawet mniej. Jogurt grecki jest bardzo gesty, maslanka nie wiem. Pilam ostatnio 5 lat temu. Niestety. A dlaczego chcesz robic z maslanki?
gruebel_2.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
nie, to Paulinka pisala, zeby NIE ROBIC z maslanki.
ja tylko podalam powod
icon_wink.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Nie wiem juz kto pytal, ale zastanawia mnie dlaczego chce robic wlasnie z maslanki.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
pierwszy serek
IMG_08682.JPG
nieduzo go, bo na probe, a malz podjadal jogurt
i jeszcze nie wiem jak smakuje, jeszcze nie sprobowal.
natomiast wypil duszkiem wszystka serwatke
fiesgrins.gif
doskonala na upaly
 

Załączniki

  • IMG_08682.JPG
    IMG_08682.JPG
    66.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dobrze smakowal. Na raz
fiesgrins.gif


na pewno jest dobra alternatywa do tutejszego rynku, gdzie mozna kupic 2 serki bez soli.
 

iwi.k1

Member
Paź 29, 2007
28
0
1
Pimpek @ 22 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=509525A mąż mi nie chce kupić jogurtownicy!!
cry_1.gif
buu
Mówi, że i tak nie mam gdzie wstawić, a to zwyczajne oszczerstwo... ;)

A powiedzcie mi jak zrobić jogurt w zwykłym termosie? Nie mam takiego z szerokim gwintem (takiego na zupkę
icon_lol.gif
) tylko taki zwykły herbaciany. Tam to mi chyba żadne słoiki nie wejdą
gruebel_2.gif

Już wiem, ze nie wejdą. Nawet słoik po oliwkach albo po koncentracie pomidorowym się nie zmieści
icon_lol.gif


OO ale wiem już jak zmajstrować jogurtownice
fiesgrins.gif

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic371638.html
Ja kiedyś robiłam jogurt po prostu w garnku: trzeba było mocno podgrzać mleko (świeże, nie pasteryzowane z kartonika, można już bez problemu kupić) do takiej temp. żeby można było 10 sek. paluch w tym trzymać ;), wiem, głupio brzmi, ale zapomniałąm jak to miała być temp. w stopniach. Potem dodajemy 2 łyż. naturalnego jogurtu (ja dawałam naturalny Danon) i zawinąc garnek w ręcznik na noc. Rano był już gotowy jogurt.

Myślicie, że z takiego jogurtu wyjdzie serek?
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Pokaż załącznik 21393
Akulka @ 20 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=490855No proszę, nie wiedziałam, ze z jogurtu da sie zrobic serek
icon_mrgreen.gif
Jakieś 15 lat temu, jak urodził się mój synuś, robiłam takie prawie-serki z jogurtu naturalnego lub gęstego kefiru. Wlewałam całość na sito wyłożone gazą i odstawiałam na noc do lodówki. Rano serek był gotowy. Właśnie dlatego robiłam sama, że konsystencja delikatna i pochodzenie pewne. Wiadomo z czego zrobiony, więc nie było strachu, żeby dziecku podać.

Jogurt naturalny domowy zawsze w termosie robiłam, bo wtedy jogurtownice były tylko w marzeniach, a potem, jak się przyzwyczaiłam do termosu, już nie była potrzebna
icon_smile.gif


Teraz kupuję mleko ŚWIEŻE w plastikowej butelce z zakrętką, podgrzewam połowę mleka w mikroweli [lub całe na gorącym kaloryferze ;)], odlewam jakieś pół szklanki, żeby miejsce dla jogurtu zrobić ;) - potem wlewam do butelki kubeczek dobrego jogurtu naturalnego i ew. dopełniam odlanym mlekiem. Butelkę stawiam na kaloryferze i sprzawdzam co jakiś czas. Gdy widzę, że zgęstniało, zestawiam z kaloryfera, ale nie chowam do lodówki, bo musi nieco ukisnąć w smaku. Można od razu poporcjować do mniejszych słoiczków [200-500 ml], ale należy używać tych słoiczków tylko do jogurtu/kefiru, żeby nie przenosiły obcych zapachów. Wtedy dopiero chowam do lodówki.
Jest to świetny zimowy sposób na produkcję jogurtu w domciu.

Jeśli mam ochotę zaś na mleko zsiadłe, które będzie smakowało, jak dawniej
icon_smile.gif
wtedy powtarzam te same czynności, ale zamiast jogurtu, wlewam dobry smakowo kefir. Używam kefiru z kilku firm, zamiennie, bo najbardziej odpowiadają mi smakowo.
 

Załączniki

  • kefir.jpg
    kefir.jpg
    2.6 KB · Wyświetleń: 0
  • kef_400.jpg
    kef_400.jpg
    4.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Rada dla majacych jogurtownice z 6-7 sloiczkami, a nie majacych jogurtownicy 1-litrowej / wygodniejszej do robienia jogurtu na serek /: trzeba wyjac sloiczki, a zamiast nich wlozyc naczynie zaroodporne z pokryka / np. frigoverre /.